Bigos: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to 83.23.223.7. Ofiarą rewertu jest 83.5.151.239.) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Bigos''' – narodowa potrawa [[Polska|Polski]]. Zaraz po [[Kotlet schabowy|schaboszczaku]], najbardziej pożądana rzecz między godziną 15 a 17 w dniu każdego naszego [[Polak|rodaka]]. |
'''Bigos''' – narodowa potrawa [[Polska|Polski]]. Zaraz po [[Kotlet schabowy|schaboszczaku]], najbardziej pożądana rzecz między godziną 15 a 17 w dniu każdego naszego [[Polak|rodaka]]. |
||
xXBigosXx-counter strike. Jedna z największych lam grająych w csa.1.6 .Kariera 2004-2010. Gracz ten jako jedyny polski reprezentant zaliczył: 1000 deadów , 2 fragi. Był to rekordowy wynik , lamił na zawodach CS Championschip , CS Arena i innych. W swojej bogatej karierze gracza Counter- Strikea , bigos zalicza takie wpadki jak : niemożność rozbrojenia paki 3x pod rząd na CS Championschip , zastrzelenie 3x swoich graczy (multi kill) na CS Championschip w 2008r , za pomocą awp. Bigosowi został przyznany tytuł pro lamy roku 2004 , 2005 i 2008. Bigos aktualnie pracuje w barze "bigosik" i dokształca się w krzyżowaniu fanów nie zdrowej żywności i terrorystów z CSa. |
|||
== Składniki == |
== Składniki == |
||
Bigos to nic innego jak góra [[kapusta|kapuchy]] kiszonej z dodatkiem jakiegoś mięsa (najczęściej kiełbasy). Według przepisów [[Stasia z Klanu|cioci Stasi]] powinno być to [[mięso]] czerwone, zaczerpnięte z [[dupa|dupy]] krowy. Innymi, nie mniej ważnymi składnikami są: |
Bigos to nic innego jak góra [[kapusta|kapuchy]] kiszonej z dodatkiem jakiegoś mięsa (najczęściej kiełbasy). Według przepisów [[Stasia z Klanu|cioci Stasi]] powinno być to [[mięso]] czerwone, zaczerpnięte z [[dupa|dupy]] krowy. Innymi, nie mniej ważnymi składnikami są: |
Wersja z 22:12, 9 gru 2010
Bigos – narodowa potrawa Polski. Zaraz po schaboszczaku, najbardziej pożądana rzecz między godziną 15 a 17 w dniu każdego naszego rodaka.
Składniki
Bigos to nic innego jak góra kapuchy kiszonej z dodatkiem jakiegoś mięsa (najczęściej kiełbasy). Według przepisów cioci Stasi powinno być to mięso czerwone, zaczerpnięte z dupy krowy. Innymi, nie mniej ważnymi składnikami są:
- bulion (najlepiej marki Bulion);
- grzyby suszone;
- cebula;
- przyprawy: sól, pieprz, pył ze startego rogu jednorożca oraz listek laurowy;
- odrobinę miłości...I wołowinki;
- i inne takie, ale kogo to obchodzi, ważne, że smaczne.
Przyrządzanie
Kapuchę razem z bulionem miąchamy, miąchamy i miąchamy. Do wymiąchanej kapuchy z bulionem dodajemy mięcho i nadal miąchamy. Cebulę i przyprawy również miąchamy[1]. Ważnym Dość istotnym elementem jest ugotowanie potrawy, bo jak nie to g z tego wyjdzie. I tak dusimy i miąchamy, aż zacznie nam to ładnie pachnieć.Jak śmierdzi to znaczy, że do jedzenia się nie nadaje. A jak się nie nadaje to dupa jesteś i nie umiesz potrawy narodowej ugotować !!!. Dobry bigos nakładamy na talerz, a jak się nie zje to trzyma się tak długo aż spleśnieje, bo szkoda wyrzucać tak pięknej potrawy. Na "bigospleś" patrzysz się tak długo aż mama go nie wyrzuci ( głupia dupa nie wie co dobre)
Bigos na winie
Najpopularniejszy rodzaj bigosu został określony potoczną nazwą bigos na winie. Sposób przyrządzenia takiego bigosu został wyjaśniony równie potocznym określeniem: Co się nawinie to do bigosu.
Przypisy
- ↑ Cokolwiek by to znaczyło