Chrupki: Różnice pomiędzy wersjami
(dodanie czegoś mniej konkretnego (?)) |
Czarek1999 (dyskusja • edycje) |
||
Linia 9: | Linia 9: | ||
* smaczne |
* smaczne |
||
* zdrowe (zależy) |
* zdrowe (zależy) |
||
* z kukurydzy (w najlepszym wypadku) |
* z kukurydzy (w najlepszym wypadku) |
||
* mogą po nich występować gazy<ref>luksusowe</ref>. |
|||
=== Cechy charakterystyczne dla typowych chrupek === |
=== Cechy charakterystyczne dla typowych chrupek === |
||
Linia 21: | Linia 22: | ||
* Zawierają śladowe ilości orzechów arachidowych (nikt jeszcze tego nie potwierdził, ze względu na brak składu na opakowaniu) |
* Zawierają śladowe ilości orzechów arachidowych (nikt jeszcze tego nie potwierdził, ze względu na brak składu na opakowaniu) |
||
* produkowane z niezidentyfikowanych chemikaliów |
* produkowane z niezidentyfikowanych chemikaliów |
||
* wyginają się o 180 stopni nie łamiąc się<ref>tylko jeśli są odpowiednio przechowywane (powyżej 2 miesięcy)</ref>. |
|||
== Uwaga! == |
== Uwaga! == |
Wersja z 21:28, 20 gru 2010
Chrupki – to takie coś, o bliżej nieokreślonym kształcie i kolorze, wyglądające, jak niektórzy sądzą - apetycznie (pozory mylą!), popularne w supermarketach, hipermartekach oraz w co mniejszych spożywczakach. Pokarm pokrewny z chipsami, aczkolwiek te chipsy, które są z kukurydzy, również nazywa się chrupkami. Inne znaczenie: potocznie karma dla psów, kotów, chomików lub innych zwierząt domowych - i tak na jedno wychodzi- często produkowana z wiórów drewnianych oraz konserwantów, bogata w witaminy i cenny błonnik. Jednak w większości przypadków (jeśli wierzyć opakowaniom), w formie spożywanej przez ludzi zawiera ok. 90% mąki kukurydzianej.
Cechy charakterystyczne[1]
- chrupkie
- wzmagają produkcję kału
- smaczne
- zdrowe (zależy)
- z kukurydzy (w najlepszym wypadku)
- mogą po nich występować gazy[2].
Cechy charakterystyczne dla typowych chrupek
- czerstwo-chrupkie
- powodują nieprzyzwoitą sraczkę
- smaczne (śladowe ilości)
- niezdrowe (zawsze)
- z /bógwieczego.
- W smaku podobne do drewna
- Zawierają śladowe ilości orzechów arachidowych (nikt jeszcze tego nie potwierdził, ze względu na brak składu na opakowaniu)
- produkowane z niezidentyfikowanych chemikaliów
- wyginają się o 180 stopni nie łamiąc się[3].
Uwaga!
Podczas spożywania owego specyfiku zapoznaj się z ulotką dołączoną do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą ( ewentualnie weterynarzem ), gdyż każda chrupka nieprawidłowo połykana zagraża twojemu życiu lub zdrowiu !
Jak podają wiarygodne źródła, znaczna część kukurydzy jest modyfikowana genetycznie (a przypomnijmy, że między człowiekiem a bananem jest genetycznie jakiś 1% różnicy) także nie zdziwmy się, gdyby takowe chrupki zawierały śladowe ilości bruku. Z tegoż powodu nie zalecane jest ich spożycie u wegetarian (gdzieś to mięso idzie, skoro w kotletach go nie ma...), kobiet w ciąży, chyba że od zawsze marzyły a rodzeniu w bólach małej chrupki oraz dla osób starszych, które najzwyczajniej mogłyby je pomylić z czopkiem. Warto dodać, że modyfikowana kukurydza produkuje pestycydy, które są zabójcze dla ludzi i zwierząt. PAMIĘTAJ! Najpierw daj zjeść psu, co go nie zabije, to cię wzmocni. Ciekawym aspektem jest, że chrupki te mogą powodować również bezpłodność. Ciekawe jak to ma się do kobiet w ciąży?