Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(dodane "Tradycyjnie polskie potrawy")
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Botyzjusz I. Ofiarą rewertu jest 91.94.19.234.)
Linia 4: Linia 4:
'''Pierogi''' – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Radziecki|Związku Radzieckiego]], we Włoszech i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
'''Pierogi''' – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Radziecki|Związku Radzieckiego]], we Włoszech i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.


Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, śledzika po japońsku, Placka po wegiersku, ryb po grecku, sznycla wiedeńskiego i Finlandii trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]].
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, bigosu, ryb po grecku i sznycla wiedeńskiego trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]].


{{stubkuch}}
{{stubkuch}}

Wersja z 20:33, 14 sty 2011

Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe

Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!

Przyśpiewka ludowa

Pierogi – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego, we Włoszech i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.

Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, bigosu, ryb po grecku i sznycla wiedeńskiego trzon polskiej kuchni.

Szablon:Stubkuch