Momofuku Andō: Różnice pomiędzy wersjami
M (→top: bot wprowadza drobne poprawki) Znacznik: przez API |
|||
Linia 5: | Linia 5: | ||
W [[1999]] roku powstało [[muzeum]] poświęcone „chińskim zupom”. |
W [[1999]] roku powstało [[muzeum]] poświęcone „chińskim zupom”. |
||
== Zobacz też == |
|||
* [[zupka chińska]] |
|||
{{DEFAULTSORT:Andō, Momofuku}} |
{{DEFAULTSORT:Andō, Momofuku}} |
Aktualna wersja na dzień 21:51, 28 sie 2021
Momofuku Andō (właśc. Mamafucka Ando; ur. 5 marca 1910, zm. 5 stycznia 2007) – Japończyk, twórca największego japońskiego wynalazku XX wieku – błyskawicznej zupy, zwanej także chińską zupką. Swoim wynalazkiem uratował ojczyznę od głodu, stając się bohaterem narodowym (chociaż i tak przekręconym w Chińczyka). W domu każdego przyzwoitego Japończyka, obok zdjęcia admirała Isoroku Yamamoto i Buddy wisi obraz przedstawiający twórcę zup błyskawicznych. Pomysł zrodził się, gdy po II wojnie światowej Ando zauważył kolejkę ludzi oczekujących przed budką serwującą zupę z psa z makaronem. Mistrz dołączył do kolejki, aby następne dwa tygodnie spędzić w szpitalu. Leżąc w szpitalnym łożu wpadł na pomysł, aby stworzyć produkt, który będzie łatwo dostępny i zdrowszy od jedzenia z budki.
5 stycznia 2007 roku Momofuku zmarł na zawał serca. Przez całe życie jadł zupki chińskie, które miał za darmo, co pozwoliło mu dożyć 96 lat. Niech spoczywa w pokoju.
W 1999 roku powstało muzeum poświęcone „chińskim zupom”.