Chleb ze smalcem: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (nowa strona) |
(półpauzy) |
||
Linia 6: | Linia 6: | ||
===Składniki=== |
===Składniki=== |
||
Aby wykonać tą potrawę potrzebne są następujące składniki: |
Aby wykonać tą potrawę potrzebne są następujące składniki: |
||
*[[Chleb]] |
*[[Chleb]] – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo że utniesz sobie palce. |
||
*[[Smalec]] |
*[[Smalec]] – jakikolwiek, byle żeby był w stanie skupienia stałym<ref>Plazma też może być</ref>! |
||
*Nóż |
*[[Nóż]] |
||
*Przyprawy do smaku |
*[[przyprawa|Przyprawy]] do smaku |
||
===Przygotowanie=== |
===Przygotowanie=== |
||
#Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4. |
#Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4. |
||
Linia 20: | Linia 20: | ||
==Odmiany chleba ze smalcem== |
==Odmiany chleba ze smalcem== |
||
Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.: |
Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.: |
||
*Chleb ze smalcem i [[cebula|cebulą]] |
*Chleb ze smalcem i [[cebula|cebulą]] – najbardziej znana odmiana. |
||
*Chleb ze smalcem i ze szczypiorkiem |
*Chleb ze smalcem i ze szczypiorkiem – delikatniejsza wersja tej powyżej. |
||
*Chleb ze smalcem i z ogórkiem |
*Chleb ze smalcem i z ogórkiem – dobre i z kiszonymi, i z tymi świeżymi. |
||
*Chleb ze smalcem i szynką |
*Chleb ze smalcem i szynką – popularny, gdy skończy się [[masło]]. |
||
*Chleb ze smalcem i z miodem |
*Chleb ze smalcem i z miodem – jak kto lubi... |
||
==Popularność== |
==Popularność== |
Wersja z 21:09, 29 wrz 2011
Kolejny dzień przynosi nam chleb ze smalcem
- Grupa Operacyjna o ulubionej potrawie
Szablon:T prawdziwa potrawa narodowa Polaków. Jest sporzywany zwłaszcza przez ludność z terenów wiejskich. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne.
Jak to zrobić?
Składniki
Aby wykonać tą potrawę potrzebne są następujące składniki:
- Chleb – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo że utniesz sobie palce.
- Smalec – jakikolwiek, byle żeby był w stanie skupienia stałym[1]!
- Nóż
- Przyprawy do smaku
Przygotowanie
- Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4.
- Aby pokroić pieczywo weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce!
- A nie mówiłem! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry.
- Otwórz opakowanie w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach.
- Posyp kanapki solą, pieprzem, szafranem, cynamonem.
- Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem!
Odmiany chleba ze smalcem
Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.:
- Chleb ze smalcem i cebulą – najbardziej znana odmiana.
- Chleb ze smalcem i ze szczypiorkiem – delikatniejsza wersja tej powyżej.
- Chleb ze smalcem i z ogórkiem – dobre i z kiszonymi, i z tymi świeżymi.
- Chleb ze smalcem i szynką – popularny, gdy skończy się masło.
- Chleb ze smalcem i z miodem – jak kto lubi...
Popularność
Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują fastfudy. Najczęściej jest konsumowany na terenach wiejskich, w melinach, i skansenach. Jednak jeszcze 30–40 lat temu chleb ze smalcem[2] był podstawowym drugim śniadaniem w szkołach.