Musztarda: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono poprzednią wersję, jej autor to Parzydełko. Autor wycofanej wersji to 87.99.47.143.)
Linia 1: Linia 1:
{{t}}potrawa popularna wraz z kiełbasą i parówkami. W Polsce najczęściej spożywana po obiedzie. 5 listopada ma swoje święto. Na grillu podstawowy konkurent [[ketchup]]u.
{{t}}potrawa popularna wraz z kiełbasą i parówkami. Wraz z [[ocet|octem]] popularny element PRLu. 5 listopada ma swoje święto. Na grillu podstawowy konkurent [[ketchup]]u.
Wymyślona przez Kamila i Stanisławę z Wólki Kosowskiej.


==Rodzaje musztard==
==Rodzaje musztard==
Linia 7: Linia 6:
*{{t|Musztarda o smaku piwa}}produkowana przez kamis, bardzo popularna w Polsce.
*{{t|Musztarda o smaku piwa}}produkowana przez kamis, bardzo popularna w Polsce.
*{{t|<strike>Saperska</strike>Sarepska}}mega ostra. Dla tych, co lubią ryzyko. Z racji dosyć dwuznacznej nazwy popularna w armii.
*{{t|<strike>Saperska</strike>Sarepska}}mega ostra. Dla tych, co lubią ryzyko. Z racji dosyć dwuznacznej nazwy popularna w armii.

==Historia==
Powstanie musztardy datuje się na początek XVI w. naszej ery, kiedy to migracje ludów nadreńskich przyniosły ze sobą na tereny Polski słynne do dziś materace gorczycowe.
Źródła historyczne i tradycje przetrwałe w folklorze Mazowsza wskazują na Kamila i Stanisławę zamieszkałych w ówczesnej Wolce Kosowskiej (nazwa współczesna: Wólka Kosowska)
jako twórców Musztardy. Przypadek sprawił, że pani Stanisława wylała podczas libacji alkoholowej skwaśniałe wino na przez lata ucierany ciałami mieszkańców
materac gorczycowy. W pijackim amoku pan Kamil rozerwał mokry materac i spożył powstałą żółtawą mieszankę.
==Zobacz też==
==Zobacz też==
*[[Musztardówka]]
*[[Musztardówka]]

Wersja z 21:46, 13 sty 2013

Szablon:Tpotrawa popularna wraz z kiełbasą i parówkami. Wraz z octem popularny element PRLu. 5 listopada ma swoje święto. Na grillu podstawowy konkurent ketchupu.

Rodzaje musztard

Zobacz też


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.