Granat (wino): Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (- grafika copyright)
Linia 2: Linia 2:


==Granat Zielony==
==Granat Zielony==
Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje [[efekt Dopplera]], czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.
Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje [[efekt Dopplera]], czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.Trunek ten, jak sama nazwa wskazuje, rozrywa delikwenta który go spróbuje, czyli doszczętnie sponiewiera.


[[Kategoria:Tanie wina]]
[[Kategoria:Tanie wina]]

Wersja z 14:14, 24 sie 2009

Granat – polskie tanie wino z Ostrowina w odmianach zielonej i czerwonej.

Granat Zielony

Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.Trunek ten, jak sama nazwa wskazuje, rozrywa delikwenta który go spróbuje, czyli doszczętnie sponiewiera.