Kebab: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (robot dodaje: fi:Kebab)
(literówka)
Linia 1: Linia 1:
'''Kebab''' – [[eurazja]]tycka potrawa składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle [[drób]], największą estymą cieszą się wersje z [[baranina|baraniną]]), zwiędłej sałaty i sosu.
'''Kebab''' – [[eurazja]]tycka potrawa składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle [[drób]], największą estymą cieszą się wersje z [[baranina|baraniną]]), zwiędłej sałaty i sosu.


Kebab występuje też pod nazwą ''gyros'' i ''shoarma''/''szałorma'' – jednak jest to ten sam shit. W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje - np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami [[Wrocław Główny]] i [[Łódź Kaliska]] jest on sprzedawany pod nazwą ''knysza''. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i napojem lub biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerze/tacce. W kategorii ''premium'' czołowym producentem kebaba jest [[Sphinx]], nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.
Kebab występuje też pod nazwą ''gyros'' i ''shoarma''/''szałorma'' – jednak jest to ten sam shit. W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje - np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami [[Wrocław Główny]] i [[Łódź Kaliska]] jest on sprzedawany pod nazwą ''knysza''. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i napojem lub biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. W kategorii ''premium'' czołowym producentem kebaba jest [[Sphinx]], nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.


W [[Poznań|Poznaniu]] niesłusznie zwany Kebapem.
W [[Poznań|Poznaniu]] niesłusznie zwany Kebapem.

Wersja z 23:13, 17 sie 2007

Kebabeurazjatycka potrawa składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle drób, największą estymą cieszą się wersje z baraniną), zwiędłej sałaty i sosu.

Kebab występuje też pod nazwą gyros i shoarma/szałorma – jednak jest to ten sam shit. W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje - np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami Wrocław Główny i Łódź Kaliska jest on sprzedawany pod nazwą knysza. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i napojem lub biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest Sphinx, nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.

W Poznaniu niesłusznie zwany Kebapem.