Grill: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona) |
(Kategoria) |
||
Linia 10: | Linia 10: | ||
==Obsługa Grilla== |
==Obsługa Grilla== |
||
Obsługę grilla stanowić może zespół w liczbie od 1 do 34 osobnika na metr kwadratowy powierzchni grilującej. Osobnik taki powinien być wyposażony w strój niepalny, aparat świeżego powietrza, sprej na komary, szlifierkę oscylacyjną, kij na wałęsające się psy oraz butelkę wódki. Ewentualnie może posiadać także węgiel, zapałki oraz sztućce do grilla. |
Obsługę grilla stanowić może zespół w liczbie od 1 do 34 osobnika na metr kwadratowy powierzchni grilującej. Osobnik taki powinien być wyposażony w strój niepalny, aparat świeżego powietrza, sprej na komary, szlifierkę oscylacyjną, kij na wałęsające się psy oraz butelkę wódki. Ewentualnie może posiadać także węgiel, zapałki oraz sztućce do grilla. |
||
[[Kategoria:Przedmioty codziennego użytku]] |
Wersja z 09:54, 24 sie 2007
Grill - Urządzenie służące do uprawiania coraz bardziej popularnego sportu ekstremalnego - Grillowania. Najczęściej wykonany z rdzewiejącej blachy nierdzewnej, złomu lub bębna od pralki. Górną część stanowi kratka kanalizacyjna lub półka z lodówki. Grill może być opalany węglem, miałem, koksem, benzyną 98 lub sianem.
Rodzaje Grillów
- Grill okrągły - najpopularniejsza odmiana grilla. Swą niezwykłą popularność zawdzięcza niewiarygodnie niskiej cenie (poniżej 10 złotych) oraz dostępnością (można zakupić go na stacji benzynowej, w Kauflandzie, a czasami nawet w Biedronce).
- Grill na kółkach - występuje w różnych kształtach. Generalnie z racji zastosowania grubszych blach jest troszkę cięższy. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom może szybko być przetransportowany w miejsce zawodów w grillowaniu lub spotkania towarzyskiego osób grillujących.
- Grill gazowy - nowoczesna postać grilla na paliwo ekologiczne. Zasilanie gazowe powoduje mniejszą szkodę dla środowiska. Użytkownicy takich urządzeń mogą liczyć 105% dotację na zakup grilla z Ministerstwa Środowiska oraz na cotygodniowe dotacje na rozgrywanie zawodów grillowych od Ministerstwa Sportu.
- Kominek ogrodowy - stacjonarna wersja grilla przeznaczona do zabudowy w ogordzie. Ze względu na charakterystyczny czerwony kolor często mylona z hydrantem przez okoliczne psy, przez co podlewany dość często nie wymaga zagaszenia po grillowaniu.
- Grillbar - przydrożne miejsce odpoczynku kierowców ciężarówek, autobusów, przemytników narkotyków, wyjątkowo także niedzielnych kierowców oraz taksówkarzy. Charakteryzuje się tym, że miłośnik grillowania może tam przyjechać i za darmo pokibicować uprawiającym tam grilla pracownikom baru. Za zbyt głośne kibicowanie i niedocenienie ich trudów poprzez zakupienie mięsa można zostać wyproszonym na zewnątrz, gdzie napewno natkniemy się na bandę rolników wyposażonych w widły, maczugi, brony i palące się opony.
Obsługa Grilla
Obsługę grilla stanowić może zespół w liczbie od 1 do 34 osobnika na metr kwadratowy powierzchni grilującej. Osobnik taki powinien być wyposażony w strój niepalny, aparat świeżego powietrza, sprej na komary, szlifierkę oscylacyjną, kij na wałęsające się psy oraz butelkę wódki. Ewentualnie może posiadać także węgiel, zapałki oraz sztućce do grilla.