Kebab: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Ełek. Autor wycofanej wersji to 79.185.183.198.) |
|||
Linia 18: | Linia 18: | ||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
||
[[nn:Kebab]] |
|||
[[da:Kebab]] |
|||
[[de:Döner]] |
|||
[[en:Shish Kebab]] |
[[en:Shish Kebab]] |
||
[[fi:Kebab]] |
[[fi:Kebab]] |
||
Linia 23: | Linia 27: | ||
[[it:Kebab]] |
[[it:Kebab]] |
||
[[no:Kebab]] |
[[no:Kebab]] |
||
[[ |
[[sv:Kebab]] |
Wersja z 12:22, 31 sie 2008
Kebab (kebap, kabab, kabob, kibob) – potrawa z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle drób, największą estymą cieszą się wersje z baraniną), zwiędłej sałaty i sosu.
Kebab w Polsce
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami Wrocław Główny i Łódź Kaliska jest on sprzedawany pod nazwą knysza. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce.
Krytyka
W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest Sphinx, nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.
Walka z kebabem
Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie siałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje.