Marchew: Różnice pomiędzy wersjami
(nowa strona) |
|||
Linia 2: | Linia 2: | ||
Marchew wytwarza duży, stożkowaty, żółtawy korzeń, uznawany przez botaników za strączek. Ma też jasnozielone, postrzępione liście wyrastające wprost z ziemi, bez udziału łodygi. Korzeń ze względu na nieatrakcyjną barwę wymaga koloryzowania barwnikami spożywczymi poprzez wielogodzinne zanurzenie w słoiku z roztworem barwnika. Dzięki procesowi kandyzowania, duszenia lub wrzucania do rosołu marchew traci właściwości trujące. Istnieją też przypuszczenia, że podawanie jej do jedzenia startej z jabłkiem jest podstawową przyczyną biegunki i nerwic u przedszkolaków. |
Marchew wytwarza duży, stożkowaty, żółtawy korzeń, uznawany przez botaników za strączek. Ma też jasnozielone, postrzępione liście wyrastające wprost z ziemi, bez udziału łodygi. Korzeń ze względu na nieatrakcyjną barwę wymaga koloryzowania barwnikami spożywczymi poprzez wielogodzinne zanurzenie w słoiku z roztworem barwnika. Dzięki procesowi kandyzowania, duszenia lub wrzucania do rosołu marchew traci właściwości trujące. Istnieją też przypuszczenia, że podawanie jej do jedzenia startej z jabłkiem jest podstawową przyczyną biegunki i nerwic u przedszkolaków. |
||
''' |
|||
== Marchew a historia == |
|||
Historia użytkowania marchwi''' |
|||
W XV wieku, kiedy nie znano jeszcze techniki kandyzowania, marchew pozostawała dla ludzi nieinteresującym burym strączkiem zanurzonym w ziemi. Dopiero w XVIII wieku, dzięki upowszechnieniu nowych nadających się do tego procesu odmian oraz wynalezieniu sposobu na zabarwienie jej koszenilą, stała się popularnym towarem eksportowym z Południa na Północ. |
W XV wieku, kiedy nie znano jeszcze techniki kandyzowania, marchew pozostawała dla ludzi nieinteresującym burym strączkiem zanurzonym w ziemi. Dopiero w XVIII wieku, dzięki upowszechnieniu nowych nadających się do tego procesu odmian oraz wynalezieniu sposobu na zabarwienie jej koszenilą, stała się popularnym towarem eksportowym z Południa na Północ. |
||
== Ciekawostki == |
|||
Marchew jest ulubionym przysmakiem [[Królika Bugsa|Królik Bugs]], który uodpornił się na zawarte w niej substancje trujące. |
Wersja z 23:50, 27 paź 2008
Marchew (łac. dacus)- roślina trująca, strączkowa, bezłodygowa, dla potrzeb przemysłowych kandyzowana i intensywnie barwiona czerwienią koszenilową.
Marchew wytwarza duży, stożkowaty, żółtawy korzeń, uznawany przez botaników za strączek. Ma też jasnozielone, postrzępione liście wyrastające wprost z ziemi, bez udziału łodygi. Korzeń ze względu na nieatrakcyjną barwę wymaga koloryzowania barwnikami spożywczymi poprzez wielogodzinne zanurzenie w słoiku z roztworem barwnika. Dzięki procesowi kandyzowania, duszenia lub wrzucania do rosołu marchew traci właściwości trujące. Istnieją też przypuszczenia, że podawanie jej do jedzenia startej z jabłkiem jest podstawową przyczyną biegunki i nerwic u przedszkolaków.
Marchew a historia
W XV wieku, kiedy nie znano jeszcze techniki kandyzowania, marchew pozostawała dla ludzi nieinteresującym burym strączkiem zanurzonym w ziemi. Dopiero w XVIII wieku, dzięki upowszechnieniu nowych nadających się do tego procesu odmian oraz wynalezieniu sposobu na zabarwienie jej koszenilą, stała się popularnym towarem eksportowym z Południa na Północ.
Ciekawostki
Marchew jest ulubionym przysmakiem Królik Bugs, który uodpornił się na zawarte w niej substancje trujące.