Salceson: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(:)) |
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Sir Damiinho. Autor wycofanej wersji to 77.254.145.138.) |
||
Linia 7: | Linia 7: | ||
*Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna), |
*Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna), |
||
*Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe). |
*Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe). |
||
*Ilonowy, zwany Sytym (cukier z Wożuczyna, tłuszcz Ilony Anny Syty oraz zmielone karaluchy). |
|||
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie. |
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie. |
||
Wersja z 17:16, 21 lis 2008
Salceson - wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.
Rodzaje salcesonów
- Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ),
- Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
- Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
- Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.
Ciekawostki
- Według legendy im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu tym dłużej będziesz żył,
- Każde dziecko marzy by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
- Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.