Kebab: Różnice pomiędzy wersjami
(Ale ze mnie lama, wandalizuję Nonsensopedię...) |
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to 80.48.174.92. Autor wycofanej wersji to 83.26.55.76.) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Grafika:Foot_kebab.jpg|thumb|200px|right|Reklama jadłodajni w [[Skwierzyna|Skwierzynie]], 50 m od szkoły języka angielskiego]] |
|||
Pozdrowienia dla moderatorów :) |
|||
'''Kebab''' ('''kebap''', '''kabab''', '''kabob''', '''kybyb''') – potrawa z [[Bliski Wschód|Bliskiego Wschodu]] i [[Afryka Południowa|Południowej Afryki]] składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle [[drób]], największą estymą cieszą się wersje z [[baranina|baraniną]]), zwiędłej [[sałata|sałaty]] i [[sos]]u. |
|||
==Kebab w Polsce== |
|||
~~ACzemu? |
|||
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z [[musztarda|musztardą]], z kolei pod dworcami [[Wrocław Główny]] i [[Łódź Kaliska]] jest on sprzedawany pod nazwą knysza. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. |
|||
Zagłębiem kebaba w polsce jest [[Skwierzyna]], na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców. |
|||
==Krytyka== |
|||
W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest [[Sphinx]], nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną. |
|||
==Walka z kebabem== |
|||
Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie siałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje. |
|||
==Zobacz też== |
|||
* [[falafel]], [[souvlaki]] |
|||
{{stubkuch}} |
|||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
|||
[[nn:Kebab]] |
|||
[[da:Kebab]] |
|||
[[de:Döner]] |
|||
[[en:Shish Kebab]] |
|||
[[fi:Kebab]] |
|||
[[fr:Kebab]] |
|||
[[it:Kebab]] |
|||
[[no:Kebab]] |
|||
[[sv:Kebab]] |
Wersja z 18:51, 10 lut 2009
Kebab (kebap, kabab, kabob, kybyb) – potrawa z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle drób, największą estymą cieszą się wersje z baraniną), zwiędłej sałaty i sosu.
Kebab w Polsce
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami Wrocław Główny i Łódź Kaliska jest on sprzedawany pod nazwą knysza. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. Zagłębiem kebaba w polsce jest Skwierzyna, na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców.
Krytyka
W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest Sphinx, nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.
Walka z kebabem
Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie siałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje.