Musztarda: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (dr.)
(nowa strona)
Linia 1: Linia 1:
{{sdu}}
'''Musztarda''' – [[plazma]] powstająca na bazie [[gorczyca|gorczycy]] i [[ocet|octu]], często z dodatkiem [[majonez]]u. Najczęściej stosowana jest jako przyprawa o niepowtarzalnym smaku, którą, jak podają niektóre mitologiczne źródła, olimpijscy bogowie smarowali ambrozję. Stąd też wzięła się obiegowa opinia, że została podarowana ludzkości przez Prometeusza razem z ogniem.


== Własności musztardy ==
== Musztarda ==
Popularna zwłaszcza u tzw. ruskich w rosji przyprawa do mięsa, doskonale kryje jego nieświeży smak oraz zapach.
Znane są jej właściwości lecznicze – jest bakteriobójcza, łagodzi od wewnątrz bóle reumatyczne, przez co działa lepiej niż kremy; pobudza trawienie tłuszczu, obniża ciśnienie krwi, niszczy komórki rakowe, cofa efekty jaskry, przywraca czucie w kończynach, stymuluje tworzenie się połączeń nerwowych, zapobiega siwieniu włosów i nadmiernym gazom. Daje to dowód, że ludzie wcale się tak źle nie odżywiają, bo statystycznie musztardę kocha o 0,12 % więcej osób niż [[ketchup]].
Musztardę możemy kupić w każdym sklepie, ma ona wiele rodzajów smakowych.

== Musztarda a musztardówka ==
Na potrzeby sprzedawania musztardy, za PRL-u zaprojektowano legendarne naczynia nazwane [[musztardówka]]mi, które było używane wtedy jako szklanki do picia polskiej gorzałki. Wykazano naukowo, że denko wypalało się dopiero po pięćdziesięciu ośmiu dniach od napełnienia. Musztardówki zaczęły być wtedy wykorzystywane do porównywania siły alkoholi. Gorzałkę pobił tylko [[denaturat]].

[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Przyprawy]]

Wersja z 10:59, 13 sie 2009

Musztarda

Popularna zwłaszcza u tzw. ruskich w rosji przyprawa do mięsa, doskonale kryje jego nieświeży smak oraz zapach. Musztardę możemy kupić w każdym sklepie, ma ona wiele rodzajów smakowych.