Kwas solny: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
({{ek}})
(nowa strona)
Linia 1: Linia 1:
{{t}} związek chcemiczny, jak samanazwa wskazuje, kwas. Składa się z wodoru i sodu. Czuje się gorszy, bo nie ma tlenu. Jako że jest tworzony z kwasu[[Kwas siarkowy (VI)| siarkowego(VI)]] i soli<ref>Kuchennej – info dla zagorzałych chemików</ref> uważa się za twór od nich doskonalszy. Jest to oczywiście kłamstwem, bo strasznie jebie.
{{ek|[[N:B|bełkot]]/[[Nonsensopedia:Bo tak|bo tak]]}}


==Otrzymywanie==
<s>Głównym źródłem kwasu solnego jest jednak elektroliza wodnego roztworu chlorku sodu, w wyniku której powstaje wodorotlenek sodu i przy okazji chlor i wodór. ...</s> Sól podłącza się pod prąd i miesza z wodorem.
Można to opisać równaniem:
H<sub>2</sub> + Cl<sub>2</sub> → 2HCl


Dawna metoda otrzymania jest bardzo skompikowanym procesem.
Kwas solny, zajazajer, chlorowodór-mało popularna w polsce, lecz nadzwyczaj skuteczna [[przyprawa]] w płynie do [[zupa|zup]] i [[sos]]ów, sprawdzająca się w swojej roli lepiej niż [[Maggi]] lub inne tego typu przyprawy.
polega na zalaniu soli [[Kwas siarkowy (VI)|kwasem]]
: H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub> + NaCl → HCl + NaHSO<sub>4</sub>
: NaHSO<sub>4</sub> + NaCl → HCl + Na<sub>2</sub>SO<sub>4</sub>


==Zastosowanie==
* w przemyśle włókienniczym, tworzyw sztucznych, farmaceutycznym, w garbarstwie, cukernictwie, produkcji barwników, ekstrakcji<ref>WTF?</ref>
* <s>oczyszczanie powierzchni metali</s> środek do mycia dla [[Metalowcy|metali]]
* produkcja narkotyków<ref>Dlatego w szkołach mają tylko solny...</ref>


{{Przypisy}}
== Smak ==
{{Stubchem}}

[[Kategoria:Chemia]]
Kwas solny w przeciwieństwie do innych przypraw w płynie nie zdominuje naturalnego smaku [[potrawa|potrawy]], lecz go wydobędzie. Każde danie nim przyprawione staje się niepowatarzalne i dostarcza licznych doznań smakowych, których nie zapomni się do końca życia. Potrafi on z nawet najbardziej mdłej potrawy uczynić świetnie doprawione a zwłaszcza odpowiednio pikantne danie. Nie należy, jednak przesadzać przy użyciu, bo danie może stać się zbyt pikantne.


== Inne zastosowania ==

Kwas solny jak również inne kwasy takie jak [[kwas siarko]]wy czy [[kwas fosforowy]] używany jest jako komponent smakowy w [[samogon]]ie domowej produkcji na [[Ukraina|Ukrainie]] i [[Białoruś|Białorusi]]. Nasza babunia zna również przepis na rozgrzewającą herbatę z kwasem solnym, idealną a przeziębienie i grypę.

{{stubkuch}}

[[Kategoria: Przyprawy]]

Wersja z 14:12, 1 lip 2011

Szablon:T związek chcemiczny, jak samanazwa wskazuje, kwas. Składa się z wodoru i sodu. Czuje się gorszy, bo nie ma tlenu. Jako że jest tworzony z kwasu siarkowego(VI) i soli[1] uważa się za twór od nich doskonalszy. Jest to oczywiście kłamstwem, bo strasznie jebie.

Otrzymywanie

Głównym źródłem kwasu solnego jest jednak elektroliza wodnego roztworu chlorku sodu, w wyniku której powstaje wodorotlenek sodu i przy okazji chlor i wodór. ... Sól podłącza się pod prąd i miesza z wodorem. Można to opisać równaniem: H2 + Cl2 → 2HCl

Dawna metoda otrzymania jest bardzo skompikowanym procesem. polega na zalaniu soli kwasem

H2SO4 + NaCl → HCl + NaHSO4
NaHSO4 + NaCl → HCl + Na2SO4

Zastosowanie

  • w przemyśle włókienniczym, tworzyw sztucznych, farmaceutycznym, w garbarstwie, cukernictwie, produkcji barwników, ekstrakcji[2]
  • oczyszczanie powierzchni metali środek do mycia dla metali
  • produkcja narkotyków[3]

Przypisy

  1. Kuchennej – info dla zagorzałych chemików
  2. WTF?
  3. Dlatego w szkołach mają tylko solny...

Szablon:Stubchem