Kwas solny: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
({{ek}}) |
Metallhead (dyskusja • edycje) (nowa strona) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{t}} związek chcemiczny, jak samanazwa wskazuje, kwas. Składa się z wodoru i sodu. Czuje się gorszy, bo nie ma tlenu. Jako że jest tworzony z kwasu[[Kwas siarkowy (VI)| siarkowego(VI)]] i soli<ref>Kuchennej – info dla zagorzałych chemików</ref> uważa się za twór od nich doskonalszy. Jest to oczywiście kłamstwem, bo strasznie jebie. |
|||
{{ek|[[N:B|bełkot]]/[[Nonsensopedia:Bo tak|bo tak]]}} |
|||
==Otrzymywanie== |
|||
<s>Głównym źródłem kwasu solnego jest jednak elektroliza wodnego roztworu chlorku sodu, w wyniku której powstaje wodorotlenek sodu i przy okazji chlor i wodór. ...</s> Sól podłącza się pod prąd i miesza z wodorem. |
|||
Można to opisać równaniem: |
|||
H<sub>2</sub> + Cl<sub>2</sub> → 2HCl |
|||
Dawna metoda otrzymania jest bardzo skompikowanym procesem. |
|||
Kwas solny, zajazajer, chlorowodór-mało popularna w polsce, lecz nadzwyczaj skuteczna [[przyprawa]] w płynie do [[zupa|zup]] i [[sos]]ów, sprawdzająca się w swojej roli lepiej niż [[Maggi]] lub inne tego typu przyprawy. |
|||
polega na zalaniu soli [[Kwas siarkowy (VI)|kwasem]] |
|||
: H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub> + NaCl → HCl + NaHSO<sub>4</sub> |
|||
: NaHSO<sub>4</sub> + NaCl → HCl + Na<sub>2</sub>SO<sub>4</sub> |
|||
==Zastosowanie== |
|||
* w przemyśle włókienniczym, tworzyw sztucznych, farmaceutycznym, w garbarstwie, cukernictwie, produkcji barwników, ekstrakcji<ref>WTF?</ref> |
|||
* <s>oczyszczanie powierzchni metali</s> środek do mycia dla [[Metalowcy|metali]] |
|||
* produkcja narkotyków<ref>Dlatego w szkołach mają tylko solny...</ref> |
|||
{{Przypisy}} |
|||
== Smak == |
|||
{{Stubchem}} |
|||
⚫ | |||
Kwas solny w przeciwieństwie do innych przypraw w płynie nie zdominuje naturalnego smaku [[potrawa|potrawy]], lecz go wydobędzie. Każde danie nim przyprawione staje się niepowatarzalne i dostarcza licznych doznań smakowych, których nie zapomni się do końca życia. Potrafi on z nawet najbardziej mdłej potrawy uczynić świetnie doprawione a zwłaszcza odpowiednio pikantne danie. Nie należy, jednak przesadzać przy użyciu, bo danie może stać się zbyt pikantne. |
|||
== Inne zastosowania == |
|||
Kwas solny jak również inne kwasy takie jak [[kwas siarko]]wy czy [[kwas fosforowy]] używany jest jako komponent smakowy w [[samogon]]ie domowej produkcji na [[Ukraina|Ukrainie]] i [[Białoruś|Białorusi]]. Nasza babunia zna również przepis na rozgrzewającą herbatę z kwasem solnym, idealną a przeziębienie i grypę. |
|||
{{stubkuch}} |
|||
⚫ |
Wersja z 14:12, 1 lip 2011
Szablon:T związek chcemiczny, jak samanazwa wskazuje, kwas. Składa się z wodoru i sodu. Czuje się gorszy, bo nie ma tlenu. Jako że jest tworzony z kwasu siarkowego(VI) i soli[1] uważa się za twór od nich doskonalszy. Jest to oczywiście kłamstwem, bo strasznie jebie.
Otrzymywanie
Głównym źródłem kwasu solnego jest jednak elektroliza wodnego roztworu chlorku sodu, w wyniku której powstaje wodorotlenek sodu i przy okazji chlor i wodór. ... Sól podłącza się pod prąd i miesza z wodorem.
Można to opisać równaniem:
H2 + Cl2 → 2HCl
Dawna metoda otrzymania jest bardzo skompikowanym procesem. polega na zalaniu soli kwasem
- H2SO4 + NaCl → HCl + NaHSO4
- NaHSO4 + NaCl → HCl + Na2SO4
Zastosowanie
- w przemyśle włókienniczym, tworzyw sztucznych, farmaceutycznym, w garbarstwie, cukernictwie, produkcji barwników, ekstrakcji[2]
oczyszczanie powierzchni metaliśrodek do mycia dla metali- produkcja narkotyków[3]