Salceson: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Salceson jodlarski)
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to 87.96.102.37. Autor wycofanej wersji to 81.168.186.221.)
Linia 18: Linia 18:


[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

*Salceson to coś bardziej wykwintnego niż szynka czekoladopodobna. W laboratorium tajemniczego "M" wynaleziono w 1893 roku 22 nowe rodzaje ego okropnego mięsiwa. Niestety Paster zabronił ich bo były zbyt szkodliwe i miałby więcej arbajtu. Nielegalnie dostałem 21 takich przepisów. Wszystkie po niemiecku to jakis tak brzmi:
*Salceson jodlarski [jeden paznokieć hindusa, pejsy żyda, troszkę krwi polaka, tłuszcz beztłuszczowy, piwo niemieckie bezalkoholowe (ludzie ja nie mogę!!!piwo bez alkoholowe to jak porno w radiu!!!), kilo sera, kilo szyneczki]

Wersja z 19:48, 28 maj 2010

Plik:Salceson.jpg
Salceson gotowy do jedzenia

Salceson - wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.

Rodzaje salcesonów

  • Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ),
  • Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
  • Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
  • Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).

Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.

Ciekawostki

  • Według legendy im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu tym dłużej będziesz żył,
  • Każde dziecko marzy by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
  • Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
  • Oficjalną królową salcesonu jest Ilona Anna Syty, zwana również Iloną Salceson tudzież Neną.

Szablon:Stubprze