Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Artur21. Autor wycofanej wersji to 95.48.142.141.) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
<div class="thumb tright" style="width:200px;">{{youtube|<youtube width="200" height="200">97UQeTOfuHw</youtube>|right|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy}}</div> |
<div class="thumb tright" style="width:200px;">{{youtube|<youtube width="200" height="200">97UQeTOfuHw</youtube>|right|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy}}</div> |
||
<div class="thumb tright" style="width:200px;">{{youtube|<youtube width="200" height="200">iJwgbjVSQmY</youtube>|right|Ślunskie Chłopoki w Mam Talent}}</div> |
<div class="thumb tright" style="width:200px;">{{youtube|<youtube width="200" height="200">iJwgbjVSQmY</youtube>|right|Ślunskie Chłopoki w Mam Talent}}</div> |
||
'''Wodzionka |
'''Wodzionka''' – zupa, której składnikami są skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]. |
||
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy. |
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy. |
Wersja z 12:36, 15 paź 2010
Provided ID could not be validated.
Provided ID could not be validated.
Wodzionka – zupa, której składnikami są skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy.
Potrawa zyskała popularność dzięki ślunskim chłopokom, którzy śpiewali instrukcję obsługi. Szablon:Stubkuch