Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Emdegger. Ofiarą rewertu jest 83.145.172.53.) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
<div class="thumb tright" style="width:200px;">{{youtube|<youtube width="200" height="200">97UQeTOfuHw</youtube>|right|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy}}</div> |
<div class="thumb tright" style="width:200px;">{{youtube|<youtube width="200" height="200">97UQeTOfuHw</youtube>|right|Gotowanie wodzionki – film instruktażowy}}</div> |
||
'''Wodzionka''' – zupa, której składnikami są |
'''Wodzionka''' – zupa, której składnikami są czerstwy chleb,najlepiej podpieczony(grzanki),ząbek czosnku,łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek.Koniecznie magii i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem. |
||
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki |
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki.Do dziś idealna potrawa na zimowe dni.Goroje ją nie znają ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką.Sląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kloskami i modro (niebieska) kapusta.Oczywista musi być kompot |
||
Potrawa zyskała popularność dzięki ślunskim chłopokom, którzy śpiewali instrukcję obsługi. |
|||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
Wersja z 11:27, 25 maj 2011
Provided ID could not be validated.
Wodzionka – zupa, której składnikami są czerstwy chleb,najlepiej podpieczony(grzanki),ząbek czosnku,łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek.Koniecznie magii i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiegou naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki.Do dziś idealna potrawa na zimowe dni.Goroje ją nie znają ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką.Sląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kloskami i modro (niebieska) kapusta.Oczywista musi być kompot