Dietetyk: Różnice pomiędzy wersjami
(po wizycie u dietetyka) |
M |
||
Linia 25: | Linia 25: | ||
{{stubmed}} |
{{stubmed}} |
||
[[Kategoria:Zawody]] |
[[Kategoria:Zawody związane z medycyną]] |
||
[[Kategoria:Medycyna]] |
Wersja z 00:07, 25 maj 2011
Dietetyk – osoba, która w szybki sposób zmieni twoją colę, chipsy i pizzę w brokuły, chleb pełnoziarnisty i wodę mineralną.
Działanie
Dietetyk próbuje wszystkim wcisnąć, że tłuszcz jest niezdrowy, węglowodany powodują tycie a białko to zło. Dietetyk wie wszystko lepiej, więc lepiej nie jedz na jego oczach.
Dietetyczka zna kaloryczność wszystkich produktów i potraw na pamięć i dziennie poświęca 3-4h na obliczanie wartości energetycznej tego, co właśnie zjadła i kolejne 3-4h na odejmowanie tego, co spaliła. Dietetyczka ma do perfekcji opanowane smażenie bez tłuszczu, na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii i mnóstwo technik zmniejszających ilości tłuszczu w potrawach. Dzięki temu ich figura jest bezbłędna a aktywność fizyczna na poziomie olimpijskim.
Chętnie i często komentuje zachowania i nawyki żywieniowe innych, wytykając im błędy dietetyczne i wskazując na straszne choroby, które mogą wywołać.
Płeć dietetyka
- zazwyczaj żeńska (kobiety mają wyższy stopień motywacji w tej dziedzinie).
Powody wizyty
Udajesz się do dietetyka, kiedy:
- jesteś za gruby / gruba.
- jesteś za chudy / chuda.
- chorujesz na chorobę dietozależną.
- nie masz problemów z wagą, ale idziesz za modą.
Co robisz po wizycie?
- liczysz kalorie przed jedzeniem, w trakcie jedzenia, po jedzeniu, zamiast jedzenia.
- dwa tygodnie po wizycie marzysz, aby się wreszcie najeść jak człowiek!