Kefir: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M |
(przekat.) |
||
Linia 7: | Linia 7: | ||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
||
[[Kategoria: |
[[Kategoria:Nabiał]] |
Wersja z 20:12, 30 sty 2012
Kefir – mleczny produkt fermentowany. Jedno z najstarszych znanych ludzkości lekarstw na kaca. Podobno znajduje zastosowanie w kulinariach, jednak w źródłach znaleźć można o tym jedynie szczątkowe informacje.
Według niektórych, kefir jest znakomitym lekarstwem na poparzenia słoneczne, jednak naukowcy nie zalecają marnotrawienia w ten sposób tego zacnego trunku. Skuteczność tej metody zwiększa się dwukrotnie w przypadku chodzenia boso po rosie.
Część osób myli kefir z jogurtem naturalnym. Oczywiście, różnią się między sobą, a pomyłki są zapewne wynikiem tego, że dobrze jest sprzedawać podobne produkty pod różnymi nazwami.