Chleb ze smalcem: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Davidsonxx (dyskusja • edycje) M (Video - Chleb ze smalcem) |
M (Poprawki AutoEda) |
||
Linia 8: | Linia 8: | ||
=== Składniki === |
=== Składniki === |
||
Aby wykonać tą potrawę potrzebne są następujące składniki: |
Aby wykonać tą potrawę potrzebne są następujące składniki: |
||
*[[chleb]] – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo że utniesz sobie palce; |
* [[chleb]] – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo że utniesz sobie palce; |
||
*[[smalec]] – jakikolwiek, byle żeby był w stanie skupienia stałym<ref>Plazma też może być</ref>; |
* [[smalec]] – jakikolwiek, byle żeby był w stanie skupienia stałym<ref>Plazma też może być</ref>; |
||
*[[nóż]]; |
* [[nóż]]; |
||
*przyprawy do smaku. |
* przyprawy do smaku. |
||
=== Przygotowanie === |
=== Przygotowanie === |
||
#Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4. |
# Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4. |
||
#Aby pokroić pieczywo weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce! |
# Aby pokroić pieczywo weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce! |
||
#A nie mówiłam! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry. |
# A nie mówiłam! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry. |
||
#Otwórz opakowanie, w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach. |
# Otwórz opakowanie, w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach. |
||
#Posyp kanapki solą, [[pieprz]]em, szafranem, cynamonem. |
# Posyp kanapki solą, [[pieprz]]em, szafranem, cynamonem. |
||
#Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem! |
# Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem! |
||
== Odmiany chleba ze smalcem == |
== Odmiany chleba ze smalcem == |
Wersja z 17:55, 22 kwi 2012
250px|right|thumb|Piosenka głodującego...
Kolejny dzień przynosi nam chleb ze smalcem.
- Grupa Operacyjna o ulubionej potrawie
Szablon:Tprawdziwa potrawa narodowa Polaków. Spożywany zwłaszcza przez ludność z terenów wiejskich. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, a mimo to jest ono pyszne.
Jak to zrobić?
Składniki
Aby wykonać tą potrawę potrzebne są następujące składniki:
- chleb – najlepiej krojony, wtedy będzie mniejsze prawdopodobieństwo że utniesz sobie palce;
- smalec – jakikolwiek, byle żeby był w stanie skupienia stałym[1];
- nóż;
- przyprawy do smaku.
Przygotowanie
- Jeśli chleb jest niekrojony, należy podzielić go na kromki. Jeśli jest krojony, przejdź do punktu 4.
- Aby pokroić pieczywo weź nóż do chleba i podziab je na plasterki. Uważaj na palce!
- A nie mówiłam! Leć szybko po wodę utlenioną i plastry.
- Otwórz opakowanie, w którym jest smalec i rozsmaruj go po kromkach.
- Posyp kanapki solą, pieprzem, szafranem, cynamonem.
- Delektuj się smakiem swojego własnego chleba ze smalcem!
Odmiany chleba ze smalcem
Oprócz klasycznego chleba ze smalcem przez lata wykształciły się różne odmiany tego dania np.:
- Szablon:Tnajbardziej znana odmiana;
- Szablon:Tdelikatniejsza wersja tej powyżej;
- Szablon:Tdobre i z kiszonymi, i z tymi świeżymi;
- Szablon:Tpopularny, gdy skończy się masło;
- Szablon:Tjak kto lubi...
Popularność
Z racji swojej prostoty i niewysokiej ceny chleb ze smalcem jest bardzo popularną potrawą, nawet w dzisiejszej cywilizacji, gdzie dominują fast foody. Najczęściej jest konsumowany na terenach wiejskich, w melinach i skansenach. Jednak jeszcze 30–40 lat temu chleb ze smalcem[2] był podstawowym drugim śniadaniem w szkołach.