Kebab: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Ale ze mnie lama, wandalizuję Nonsensopedię... Byłbym bardzo wdzięczny za otrzymanie bana) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
twoja stara |
|||
[[Plik:Foot_kebab.jpg|thumb|200px|right|Reklama jadłodajni w [[Skwierzyna|Skwierzynie]], 50 m od szkoły języka angielskiego]] |
|||
'''Kebab''' ('''kebap''', '''kabab''', '''kabob''', '''kybyb''') – potrawa z [[Bliski Wschód|Bliskiego Wschodu]] i [[Afryka Południowa|Południowej Afryki]] składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle [[drób]], największą estymą cieszą się wersje z [[baranina|baraniną]]), zwiędłej [[sałata|sałaty]] i [[sos]]u. |
|||
==Historia kebaba== |
|||
Twórcą potrawy był Vlad III Palownik (czyli [[Dracula]]), który lubił nadziewać przeciwników na pale i tak przypiekać na wolnym ogniu. Kuszntu tego nauczyli się od niego [[Turcja|Turcy]], którzy rozpropagowali potrawę na całą [[Europa|Europę]]. Z uwagi na postępujący brak jeńców na kebaby, zastąpiono ich [[kura|drobiem]] i [[owca|baraniną]]. |
|||
==Kebab w Polsce== |
|||
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje tej potrawy, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z [[musztarda|musztardą]], w [[Dąbrowa Górnicza|Dąbrowie Górniczej]] podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei pod dworcami [[Wrocław Główny]] i [[Łódź Kaliska]] jest on sprzedawany pod nazwą knysza. W [[Piła|Pile]], niedaleko od Lidla znaleziono Kebab Jarski i Fisch Kebeb (to nie ja nie umiem pisać fish), zaś w Kudowie Zdroju w Barze Babcia zapiekanka sprzedają kebaby z parówkami i hamburgerami bez hamburgerów. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. |
|||
Zagłębiem kebaba w Polsce jest [[Skwierzyna]], na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców. |
|||
==Krytyka== |
|||
W kategorii ''premium'' czołowym producentem kebaba jest [[Sphinx]], nieustannie atakowany przez środowiska muzułmanów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną. |
|||
==Walka z kebabem== |
|||
Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie siałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje. |
|||
== Właściwości tego przysmaku == |
|||
* Daje ci możliwość sprawdzenia jak smakuje gówno bez konieczności jedzenia samego gówna. |
|||
* Jest doskonałym źródłem bakterii, wirusów i grzybów. |
|||
* Pozostawia oddech świeżym przez minimum 24 godziny. |
|||
* Jest jednym z mięsnych dań (obok [[parówka|parówek]]), które nie zawiera mięsa. |
|||
* Kupując porcję kebabu twój organizm otrzymuje 0,01% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, czyli tyle co jeden [[papieros]]. |
|||
* Kebab jest lekkostrawny, ponieważ nie wymaga trawienia. Właściwie po zjedzeniu jest gotowy do wysrania i vice versa. |
|||
* Kebab wali bo nikt go nie je |
|||
* [[falafel]], [[souvlaki]] |
|||
{{stubkuch}} |
|||
[[Kategoria:Fast food]] |
|||
[[da:Kebab]] |
|||
[[de:Döner]] |
|||
[[en:Shish Kebab]] |
|||
[[fi:Kebab]] |
|||
[[fr:Kebab]] |
|||
[[it:Kebab]] |
|||
[[no:Kebab]] |
|||
[[sv:Kebab]] |
|||
jhkjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj |
Wersja z 14:33, 12 maj 2012
twoja stara