Kebab: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Ale ze mnie lama, wandalizuję Nonsensopedię... Byłbym bardzo wdzięczny za otrzymanie bana)
Linia 1: Linia 1:
twoja stara
[[Plik:Foot_kebab.jpg|thumb|200px|right|Reklama jadłodajni w [[Skwierzyna|Skwierzynie]], 50 m od szkoły języka angielskiego]]
'''Kebab''' ('''kebap''', '''kabab''', '''kabob''', '''kybyb''') – potrawa z [[Bliski Wschód|Bliskiego Wschodu]] i [[Afryka Południowa|Południowej Afryki]] składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle [[drób]], największą estymą cieszą się wersje z [[baranina|baraniną]]), zwiędłej [[sałata|sałaty]] i [[sos]]u.

==Historia kebaba==
Twórcą potrawy był Vlad III Palownik (czyli [[Dracula]]), który lubił nadziewać przeciwników na pale i tak przypiekać na wolnym ogniu. Kuszntu tego nauczyli się od niego [[Turcja|Turcy]], którzy rozpropagowali potrawę na całą [[Europa|Europę]]. Z uwagi na postępujący brak jeńców na kebaby, zastąpiono ich [[kura|drobiem]] i [[owca|baraniną]].

==Kebab w Polsce==
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje tej potrawy, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z [[musztarda|musztardą]], w [[Dąbrowa Górnicza|Dąbrowie Górniczej]] podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei pod dworcami [[Wrocław Główny]] i [[Łódź Kaliska]] jest on sprzedawany pod nazwą knysza. W [[Piła|Pile]], niedaleko od Lidla znaleziono Kebab Jarski i Fisch Kebeb (to nie ja nie umiem pisać fish), zaś w Kudowie Zdroju w Barze Babcia zapiekanka sprzedają kebaby z parówkami i hamburgerami bez hamburgerów. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce.
Zagłębiem kebaba w Polsce jest [[Skwierzyna]], na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców.

==Krytyka==
W kategorii ''premium'' czołowym producentem kebaba jest [[Sphinx]], nieustannie atakowany przez środowiska muzułmanów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.

==Walka z kebabem==
Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie siałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje.

== Właściwości tego przysmaku ==
* Daje ci możliwość sprawdzenia jak smakuje gówno bez konieczności jedzenia samego gówna.
* Jest doskonałym źródłem bakterii, wirusów i grzybów.
* Pozostawia oddech świeżym przez minimum 24 godziny.
* Jest jednym z mięsnych dań (obok [[parówka|parówek]]), które nie zawiera mięsa.
* Kupując porcję kebabu twój organizm otrzymuje 0,01% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, czyli tyle co jeden [[papieros]].
* Kebab jest lekkostrawny, ponieważ nie wymaga trawienia. Właściwie po zjedzeniu jest gotowy do wysrania i vice versa.
* Kebab wali bo nikt go nie je
* [[falafel]], [[souvlaki]]

{{stubkuch}}

[[Kategoria:Fast food]]

[[da:Kebab]]
[[de:Döner]]
[[en:Shish Kebab]]
[[fi:Kebab]]
[[fr:Kebab]]
[[it:Kebab]]
[[no:Kebab]]
[[sv:Kebab]]
jhkjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

Wersja z 14:33, 12 maj 2012

twoja stara