Galaretka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (- sdu)
(nowa strona)
Linia 1: Linia 1:
'''Galaretka''' (z polskiego galaretka), galaretowaty, jak nazwa wskazuje, twór na podstawie kilograma sztucznych owocowych smaczków i zwierzęcego tłuszczu. Często mylona z kisielem.
'''Galaretka''' - łac. ''galaretkus nomivus'' - jedyny pokarm [[Marchew|marchewek]]. Substancja organiczna, składająca się głownie z galaretki , wody i ołowiu. Galaretka znajduje się na pograniczu świata żywego i martwego. Żyje tylko wtedy, gdy znajdzie się brzuchu osobnika, który ją zjadł. Ale wtedy na życie jest już za późno. Znano przypadki, gdy galaretka rozerwała osobnika od środka i wydostała się na zewnątrz. Nieznane jest miejsce pobytu żywej galaretki.


==Sposób przyrządzania==
Wynaleziona już w starozytności przez ludzi służyła do sklejania różnych rzeczy. Marchewkom służy jak jedyny dostępny pokarm. Mogą go też jeść ludzie - ma niezwykłe walory smakowe. Przysmak [[Babcia Wiesia|Babci Wiesi]]. babcia Wiesia rozchorowała się po galaretce. Ale to nie z powodu złego składu chemicznego - po prostu zjadła jej za dużo.
Serio? Ale wiesz że to jest napisane na opakowaniu, tak? No trudno, proszę:
Ugotuj 0.5 litra wody, lepszy będzie [[czajnik]]... Wsyp proszek z torebki do garnka i zalej wodą. Tą ugotowaną. Nie, ona nie miała wystygnąć. Teraz to ładnie wymieszaj np. łyżką i wstaw na około 4 godziny do lodówki. Brawo, zrobiłeś galaretkę! No nie ciesz się już tak tylko jedz.


==Naturalni wrogowie galaretki==
Objawami przejedzenia galaretką są:
* Budyń, czyli nasz ulubiony posiłek
* nudności
* wymioty
* Kisiel
* Kiwi
* zawroty głowy
* Ananas
* wyciskanie pryszczy


==Dlaczego galaretka to zło?==
'''Ostrzegamy przedz nadmierną ilością galaretki!'''

[[Kategoria:Stwory]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

[[en:Jelly]]

Wersja z 22:21, 19 maj 2012

Galaretka (z polskiego galaretka), galaretowaty, jak nazwa wskazuje, twór na podstawie kilograma sztucznych owocowych smaczków i zwierzęcego tłuszczu. Często mylona z kisielem.

Sposób przyrządzania

Serio? Ale wiesz że to jest napisane na opakowaniu, tak? No trudno, proszę: Ugotuj 0.5 litra wody, lepszy będzie czajnik... Wsyp proszek z torebki do garnka i zalej wodą. Tą ugotowaną. Nie, ona nie miała wystygnąć. Teraz to ładnie wymieszaj np. łyżką i wstaw na około 4 godziny do lodówki. Brawo, zrobiłeś galaretkę! No nie ciesz się już tak tylko jedz.

Naturalni wrogowie galaretki

  • Budyń, czyli nasz ulubiony posiłek
  • Kisiel
  • Kiwi
  • Ananas

Dlaczego galaretka to zło?