Galaretka: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (- sdu) |
(nowa strona) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Galaretka''' (z polskiego galaretka), galaretowaty, jak nazwa wskazuje, twór na podstawie kilograma sztucznych owocowych smaczków i zwierzęcego tłuszczu. Często mylona z kisielem. |
|||
'''Galaretka''' - łac. ''galaretkus nomivus'' - jedyny pokarm [[Marchew|marchewek]]. Substancja organiczna, składająca się głownie z galaretki , wody i ołowiu. Galaretka znajduje się na pograniczu świata żywego i martwego. Żyje tylko wtedy, gdy znajdzie się brzuchu osobnika, który ją zjadł. Ale wtedy na życie jest już za późno. Znano przypadki, gdy galaretka rozerwała osobnika od środka i wydostała się na zewnątrz. Nieznane jest miejsce pobytu żywej galaretki. |
|||
==Sposób przyrządzania== |
|||
Wynaleziona już w starozytności przez ludzi służyła do sklejania różnych rzeczy. Marchewkom służy jak jedyny dostępny pokarm. Mogą go też jeść ludzie - ma niezwykłe walory smakowe. Przysmak [[Babcia Wiesia|Babci Wiesi]]. babcia Wiesia rozchorowała się po galaretce. Ale to nie z powodu złego składu chemicznego - po prostu zjadła jej za dużo. |
|||
Serio? Ale wiesz że to jest napisane na opakowaniu, tak? No trudno, proszę: |
|||
Ugotuj 0.5 litra wody, lepszy będzie [[czajnik]]... Wsyp proszek z torebki do garnka i zalej wodą. Tą ugotowaną. Nie, ona nie miała wystygnąć. Teraz to ładnie wymieszaj np. łyżką i wstaw na około 4 godziny do lodówki. Brawo, zrobiłeś galaretkę! No nie ciesz się już tak tylko jedz. |
|||
==Naturalni wrogowie galaretki== |
|||
Objawami przejedzenia galaretką są: |
|||
* Budyń, czyli nasz ulubiony posiłek |
|||
* nudności |
|||
* |
* Kisiel |
||
* Kiwi |
|||
* zawroty głowy |
|||
* Ananas |
|||
* wyciskanie pryszczy |
|||
==Dlaczego galaretka to zło?== |
|||
'''Ostrzegamy przedz nadmierną ilością galaretki!''' |
|||
[[Kategoria:Stwory]] |
|||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
|||
[[en:Jelly]] |
Wersja z 22:21, 19 maj 2012
Galaretka (z polskiego galaretka), galaretowaty, jak nazwa wskazuje, twór na podstawie kilograma sztucznych owocowych smaczków i zwierzęcego tłuszczu. Często mylona z kisielem.
Sposób przyrządzania
Serio? Ale wiesz że to jest napisane na opakowaniu, tak? No trudno, proszę: Ugotuj 0.5 litra wody, lepszy będzie czajnik... Wsyp proszek z torebki do garnka i zalej wodą. Tą ugotowaną. Nie, ona nie miała wystygnąć. Teraz to ładnie wymieszaj np. łyżką i wstaw na około 4 godziny do lodówki. Brawo, zrobiłeś galaretkę! No nie ciesz się już tak tylko jedz.
Naturalni wrogowie galaretki
- Budyń, czyli nasz ulubiony posiłek
- Kisiel
- Kiwi
- Ananas