Bigos: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Robot wykonał kosmetyczne poprawki)
Linia 11: Linia 11:


== Przyrządzanie ==
== Przyrządzanie ==
Kapuchę razem z bulionem miąchamy, miąchamy i miąchamy. Do wymiąchanej kapuchy z bulionem dodajemy mięcho i nadal miąchamy. Cebulę i przyprawy również miąchamy<ref>Cokolwiek by to znaczyło</ref>. <s>Ważnym</s> Dość istotnym elementem jest ugotowanie potrawy, bo jak nie to g[[Plik:Cenzura2.png|40px]] z tego wyjdzie. I tak dusimy i miąchamy, aż zacznie nam to ładnie pachnieć.Jak śmierdzi to znaczy, że do jedzenia się nie nadaje. A jak się nie nadaje to dupa jesteś i nie umiesz '''potrawy narodowej ugotować !!!'''. Dobry bigos nakładamy na talerz, a jak się nie zje to trzyma się tak długo aż spleśnieje, bo szkoda wyrzucać tak pięknej potrawy. Na "bigospleś" patrzysz się tak długo aż mama go nie wyrzuci ( głupia dupa nie wie co dobre)
Kapuchę razem z bulionem miąchamy, miąchamy i miąchamy. Do wymiąchanej kapuchy z bulionem dodajemy mięcho i nadal miąchamy. Cebulę i przyprawy również miąchamy<ref>Cokolwiek by to znaczyło</ref>. <s>Ważnym</s> Dość istotnym elementem jest ugotowanie potrawy, bo jak nie to g[[Plik:Cenzura2.png|40px]] z tego wyjdzie. I tak dusimy i miąchamy, aż zacznie nam to ładnie pachnieć.Jak śmierdzi to znaczy, że do jedzenia się nie nadaje. A jak się nie nadaje to dupa jesteś i nie umiesz '''potrawy narodowej ugotować !!!'''. Dobry bigos nakładamy na talerz, a jak się nie zje to trzyma się tak długo aż spleśnieje, bo szkoda wyrzucać tak pięknej potrawy. Na "bigospleś" patrzysz się tak długo aż mama go nie wyrzuci ( głupia dupa nie wie co dobre).
Niektórzy dodają do bigosu pomidory, albo koncentrat. To nie jest właściwe działanie, bo wychodzi im zupa pomidorowa z kapustą.Ble.
Uwaga:Uprzedzając pytania, odpowiadamy: Nie, keczup się nie nadaje!


== Bigos na winie ==
== Bigos na winie ==

Wersja z 12:43, 26 sie 2012

Bigos – narodowa potrawa Polski. Zaraz po schaboszczaku, najbardziej pożądana rzecz między godziną 15 a 17 w dniu każdego naszego rodaka. Dzień Bigosu obchodzimy 20 stycznia.

Składniki

Bigos to nic innego jak góra kapuchy kiszonej z dodatkiem jakiegoś mięsa (najczęściej kiełbasy). Według przepisów cioci Stasi powinno być to mięso czerwone, zaczerpnięte z dupy krowy. Innymi, nie mniej ważnymi składnikami są:

  • bulion (najlepiej marki Bulion);
  • grzyby suszone;
  • cebula;
  • przyprawy: sól, pieprz, pył ze startego rogu jednorożca oraz listek laurowy;
  • odrobinę miłości...I wołowinki;
  • i inne takie, ale kogo to obchodzi, ważne, że smaczne.

Przyrządzanie

Kapuchę razem z bulionem miąchamy, miąchamy i miąchamy. Do wymiąchanej kapuchy z bulionem dodajemy mięcho i nadal miąchamy. Cebulę i przyprawy również miąchamy[1]. Ważnym Dość istotnym elementem jest ugotowanie potrawy, bo jak nie to gCenzura2.png z tego wyjdzie. I tak dusimy i miąchamy, aż zacznie nam to ładnie pachnieć.Jak śmierdzi to znaczy, że do jedzenia się nie nadaje. A jak się nie nadaje to dupa jesteś i nie umiesz potrawy narodowej ugotować !!!. Dobry bigos nakładamy na talerz, a jak się nie zje to trzyma się tak długo aż spleśnieje, bo szkoda wyrzucać tak pięknej potrawy. Na "bigospleś" patrzysz się tak długo aż mama go nie wyrzuci ( głupia dupa nie wie co dobre). Niektórzy dodają do bigosu pomidory, albo koncentrat. To nie jest właściwe działanie, bo wychodzi im zupa pomidorowa z kapustą.Ble. Uwaga:Uprzedzając pytania, odpowiadamy: Nie, keczup się nie nadaje!

Bigos na winie

Słownik
Zobacz w słowniku:
Becausebigos angielski

Najpopularniejszy rodzaj bigosu został określony potoczną nazwą bigos na winie. Sposób przyrządzenia takiego bigosu został wyjaśniony równie potocznym określeniem: Co się nawinie to do bigosu.

Przypisy

  1. Cokolwiek by to znaczyło