Miód: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (półpauza, {{t}}, poprawa przymiotnika) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{cytat|'''Mjut'''|[[ |
{{cytat|'''Mjut'''|[[Puchałke]] o '''miodzie'''}} |
||
{{cytat|Lodzio '''miodzio'''|Ulubione powiedzonko Pingwina Skippera}} |
{{cytat|Lodzio '''miodzio'''|Ulubione powiedzonko Pingwina Skippera}} |
||
{{t|Miód, miodek, miodzio}}żółta, słodka, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez [[pszczoła|pszczoły]]. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. Wykorzystywany w celach [[kuchnia|kulinarnych]], eksperymentalnych, w budownictwie, drogownictwie, awiacji oraz przy produkcji osłon termicznych w NASA. |
{{t|Miód, miodek, miodzio}}żółta, słodka, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez [[pszczoła|pszczoły]]. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. Wykorzystywany w celach [[kuchnia|kulinarnych]], eksperymentalnych, w budownictwie, drogownictwie, awiacji oraz przy produkcji osłon termicznych w NASA. |
Wersja z 18:54, 7 kwi 2013
Mjut
- Puchałke o miodzie
Lodzio miodzio
- Ulubione powiedzonko Pingwina Skippera
Szablon:Tżółta, słodka, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez pszczoły. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich wydzielin z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. Wykorzystywany w celach kulinarnych, eksperymentalnych, w budownictwie, drogownictwie, awiacji oraz przy produkcji osłon termicznych w NASA.
Rodzaje smacznego i pożywnego miodu
- Miód leśny – robiony przez pszczoły, które zapylały po Stumilowym Lesie – dlatego jego smak jest znany tylko i wyłącznie Kubusiowi Puchatkowi.
- Miód lipowy – przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wypuszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
- Miód gryczany – robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego bambusa dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.
- Miód spadziowy – miód wykonany z wydzielin mszyc i innych niewielkich robaczków. Smacznego!
- Miód uszny – miód często wydobywany za pomocą patyczków, zakończonych watą. Ma gorzkawy smak, szczególnie lubiany jest przez dzieci.
- Miód spoza UE – wyhodowany sztucznie, prawdopodobnie w ChRL. Niestety, nic nie wiemy o jego składzie, gdyż wszyscy jego testerzy zginęli w strasznych mękach.
- Miód afrykański - Dzikusy zwą go homomiodo, wykorzystują w celach homoseksualnych. Bóg wie co jeszcze wymyślą..
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.