Piernik: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(M) |
(Piernik) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
Piernik (łac. pierdolnik)– coś twarde ciemnobrązowe. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierdny", co oznaczało popieprzony. Pierwsza cecha piernikarzy w Polsce powstał w Kałkrowie. |
|||
'''Piernik'''- Takie fajne ciasteczko... |
|||
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych ciastek, pokrywanych po wierzchu często solą, balami, a w środku przekładanych masą jabłkową. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na 5678 lat, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet kilka tysiącleć, ciasto na domowe pierniki wilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po wakacjach). |
Wersja z 21:24, 24 wrz 2006
Piernik (łac. pierdolnik)– coś twarde ciemnobrązowe. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierdny", co oznaczało popieprzony. Pierwsza cecha piernikarzy w Polsce powstał w Kałkrowie.
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych ciastek, pokrywanych po wierzchu często solą, balami, a w środku przekładanych masą jabłkową. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na 5678 lat, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet kilka tysiącleć, ciasto na domowe pierniki wilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po wakacjach).