Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Pierogi''' – potrawa smaczna, lecz ciężkostrawna. Zdrobniale: ''pierożki'', a nie ''pieroszki''. W środku mogą zawierać mięso mielone, kapustę (ew. z dodatkiem grzybów), ser albo coś innego (np. jagody). No i koniecznie glutaminian sodu, czyli wzmacniacz smaku, oraz benzoesan sodu, czyli konserwant. O barwnikach identycznych z naturalnymi już nie wspominając. |
|||
[[Grafika:250px-Ruskie.jpg|left|thumb|200px]] |
|||
[[Kategoria:Potrawy|Pierogi]] |
|||
Pierogi jako danie typowo jarskie wystepuja w pseudoultrakatolickich rodzinach w piatki , czyli dni postne. Biedni czlonkowie rodziny sa zmuszani do zarcia tego co tydzien jesli tylko matka/ojciec (lub oboje) sa fanatyami religijnymi. W srodku pieroga znajduja sie ziemniaki lub kartofle , ser, jagody, mieso, grzyby i co tam jeszcze sie chce. |
Wersja z 04:31, 1 mar 2007
Pierogi – potrawa smaczna, lecz ciężkostrawna. Zdrobniale: pierożki, a nie pieroszki. W środku mogą zawierać mięso mielone, kapustę (ew. z dodatkiem grzybów), ser albo coś innego (np. jagody). No i koniecznie glutaminian sodu, czyli wzmacniacz smaku, oraz benzoesan sodu, czyli konserwant. O barwnikach identycznych z naturalnymi już nie wspominając.