Grill: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (dored)
Linia 1: Linia 1:
'''Grill''' - Urządzenie służące do uprawiania coraz bardziej popularnego [[sportu]] ekstremalnego - [[Grillowania]]. Najczęściej wykonany z rdzewiejącej blachy nierdzewnej, złomu lub bębna od pralki. Górną część stanowi kratka kanalizacyjna lub półka z lodówki. Grill może być opalany [[węglem]], miałem, koksem, benzyną 98 lub sianem.
'''Grill''' - Urządzenie służące do uprawiania coraz bardziej popularnego [[sportu]] ekstremalnego - [[Grillowania]]. Najczęściej wykonany z rdzewiejącej blachy nierdzewnej, złomu lub bębna od pralki. Górną część stanowi kratka kanalizacyjna lub półka z lodówki. Grill może być opalany [[węglem]], miałem, koksem, benzyną 98 lub sianem.


'''Grill''' - Stacjonarne urządzenie wysoko-temperaturowe zapewniające względnie wysoką temperaturę otoczenia i teoretycznie zapewniające zdatne do spożycia trunki.
Jako urządzenie wysoko-temperaturowe zapewniaj względnie wysoką temperaturę otoczenia i teoretycznie zdatne do spożycia trunki.
* w przypadku niekorzystnych warunków atmosferycznych tj. niskiej temperatury służy do ogrzania odmrożonych kończyn
* W przypadku niekorzystnych warunków atmosferycznych służy do ogrzania odmrożonych kończyn.
* sluży także do zniwelowania wszelkich śladow działalności imprezowej np. paczek po fajkach, opakowaniach po wszelkiego rodzaju pokarmie, jak również innych odpadków.
* Służy także do zniwelowania wszelkich śladów działalności imprezowej np.: paczek po fajkach, opakowań po wszelkiego rodzaju pokarmach, jak również innych odpadków.
* niestety nie pozwala na przetopienie szkła i aluminium po butelkach i puszkach ze względu na względnie niską temperaturę obróbki materiałów.
* Niestety nie pozwala na przetopienie szkła i aluminium ze względu na zbyt niską temperaturę pracy.


==Rodzaje Grillów==
==Rodzaje Grillów==

Wersja z 01:42, 25 sie 2007

Grill - Urządzenie służące do uprawiania coraz bardziej popularnego sportu ekstremalnego - Grillowania. Najczęściej wykonany z rdzewiejącej blachy nierdzewnej, złomu lub bębna od pralki. Górną część stanowi kratka kanalizacyjna lub półka z lodówki. Grill może być opalany węglem, miałem, koksem, benzyną 98 lub sianem.

Jako urządzenie wysoko-temperaturowe zapewniaj względnie wysoką temperaturę otoczenia i teoretycznie zdatne do spożycia trunki.

  • W przypadku niekorzystnych warunków atmosferycznych służy do ogrzania odmrożonych kończyn.
  • Służy także do zniwelowania wszelkich śladów działalności imprezowej np.: paczek po fajkach, opakowań po wszelkiego rodzaju pokarmach, jak również innych odpadków.
  • Niestety nie pozwala na przetopienie szkła i aluminium ze względu na zbyt niską temperaturę pracy.

Rodzaje Grillów

  • Grill okrągły - najpopularniejsza odmiana grilla. Swą niezwykłą popularność zawdzięcza niewiarygodnie niskiej cenie (poniżej 10 złotych) oraz dostępnością (można zakupić go na stacji benzynowej, w Kauflandzie, a czasami nawet w Biedronce).
  • Grill na kółkach - występuje w różnych kształtach. Generalnie z racji zastosowania grubszych blach jest troszkę cięższy. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom może szybko być przetransportowany w miejsce zawodów w grillowaniu lub spotkania towarzyskiego osób grillujących.
  • Grill gazowy - nowoczesna postać grilla na paliwo ekologiczne. Zasilanie gazowe powoduje mniejszą szkodę dla środowiska. Użytkownicy takich urządzeń mogą liczyć 105% dotację na zakup grilla z Ministerstwa Środowiska oraz na cotygodniowe dotacje na rozgrywanie zawodów grillowych od Ministerstwa Sportu.
  • Kominek ogrodowy - stacjonarna wersja grilla przeznaczona do zabudowy w ogrodzie. Ze względu na charakterystyczny czerwony kolor często mylona z hydrantem przez okoliczne psy, przez co podlewany dość często nie wymaga zagaszenia po grillowaniu.
  • Grill bar - przydrożne miejsce odpoczynku kierowców ciężarówek, autobusów, przemytników narkotyków, wyjątkowo także niedzielnych kierowców oraz taksówkarzy. Charakteryzuje się tym, że miłośnik grillowania może tam przyjechać i za darmo pokibicować uprawiającym tam grilla pracownikom baru. Za zbyt głośne kibicowanie i niedocenienie ich trudów poprzez zakupienie mięsa można zostać wyproszonym na zewnątrz, gdzie na pewno natkniemy się na bandę rolników wyposażonych w widły, maczugi, brony i palące się opony.

Obsługa Grilla

Obsługę grilla stanowić może zespół w liczbie od 1 do 34 osobnika na metr kwadratowy powierzchni grillującej. Osobnik taki powinien być wyposażony w strój niepalny, aparat świeżego powietrza, sprej na komary, szlifierkę oscylacyjną, kij na wałęsające się psy oraz butelkę wódki. Ewentualnie może posiadać także węgiel, zapałki oraz sztućce do grilla.