Kebab: Różnice pomiędzy wersjami
(literówka) |
M (robot dodaje: nn:Kebab) |
||
Linia 13: | Linia 13: | ||
[[fr:Kebab]] |
[[fr:Kebab]] |
||
[[it:Kebab]] |
[[it:Kebab]] |
||
[[nn:Kebab]] |
Wersja z 08:26, 11 wrz 2007
Kebab – eurazjatycka potrawa składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle drób, największą estymą cieszą się wersje z baraniną), zwiędłej sałaty i sosu.
Kebab występuje też pod nazwą gyros i shoarma/szałorma – jednak jest to ten sam shit. W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje - np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami Wrocław Główny i Łódź Kaliska jest on sprzedawany pod nazwą knysza. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i napojem lub biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest Sphinx, nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.