Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (nowa strona)
Linia 1: Linia 1:
[[Grafika:Petarda.JPG|thumb|right|200px|Inne zastosowanie pieroga, niekoniecznie związane z jedzeniem]]
'''Pierogi''' – potrawa smaczna, lecz ciężkostrawna. Zdrobniale: ''pierożki'', a nie ''pieroszki''. W środku mogą zawierać mięso mielone, kapustę (ew. z dodatkiem grzybów), ser albo coś innego (np. jagody). No i koniecznie glutaminian sodu, czyli wzmacniacz smaku, oraz benzoesan sodu, czyli konserwant. O barwnikach identycznych z naturalnymi już nie wspominając.
<code>[[Magda (imię)|Magda]], gotuj '''pierogi''',<br>kiedy nie ma mąki...<br>A Magda – do miasta,<br>po mąkę do ciasta,<br>Magda, gotuj '''pierogi'''!''</code>
:<code>Przyśpiewka ludowa</code>


'''Pierogi''' – stara, a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Radziecki|Związku Radzieckiego]] i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
[[Kategoria:Potrawy|Pierogi]]

Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – są obok fasolki po bretońsku i [[sznycel wiedeński|sznycla wiedeńskiego]] narodową polską potrawą.

{{stubkul}}

[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Wersja z 14:56, 1 paź 2007

Inne zastosowanie pieroga, niekoniecznie związane z jedzeniem

Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!

Przyśpiewka ludowa

Pierogi – stara, a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.

Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – są obok fasolki po bretońsku i sznycla wiedeńskiego narodową polską potrawą.

Szablon:Stubkul