Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 5: | Linia 5: | ||
'''Pierogi''' – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Radziecki|Związku Radzieckiego]] i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt. |
'''Pierogi''' – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Radziecki|Związku Radzieckiego]] i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt. |
||
Najsłynniejszym rodzajem są [[pierogi ruskie]], które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok [[fasolka po bretońsku|fasolki po bretońsku]], [[barszcz ukraiński|barszczu ukraińskiego]], [[ryba po grecku|ryby po grecku]], [[sznycel wiedeński|sznycla wiedeńskiego]]oraz [[karp po żydowsku|karpia po żydowsku]] trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]]. |
Najsłynniejszym rodzajem są [[pierogi ruskie]], które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok [[fasolka po bretońsku|fasolki po bretońsku]], [[barszcz ukraiński|barszczu ukraińskiego]], [[ryba po grecku|ryby po grecku]], [[sznycel wiedeński|sznycla wiedeńskiego]] oraz [[karp po żydowsku|karpia po żydowsku]] trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]]. |
||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
Wersja z 19:57, 11 gru 2007
Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!
Przyśpiewka ludowa
Pierogi – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, ryby po grecku, sznycla wiedeńskiego oraz karpia po żydowsku trzon polskiej kuchni.