Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Szoferka. Autor wycofanej wersji to 80.55.139.194.) |
|||
Linia 7: | Linia 7: | ||
Najsłynniejszym rodzajem są [[pierogi ruskie]], które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok [[fasolka po bretońsku|fasolki po bretońsku]], [[barszcz ukraiński|barszczu ukraińskiego]], [[ryba po grecku|ryby po grecku]] i [[sznycel wiedeński|sznycla wiedeńskiego]] trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]]. |
Najsłynniejszym rodzajem są [[pierogi ruskie]], które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok [[fasolka po bretońsku|fasolki po bretońsku]], [[barszcz ukraiński|barszczu ukraińskiego]], [[ryba po grecku|ryby po grecku]] i [[sznycel wiedeński|sznycla wiedeńskiego]] trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]]. |
||
Niestety są mało dostępne dla żuli i pozerów, patrz artykuł [[mięso]]. |
|||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
||
Wersja z 16:11, 12 gru 2007
Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!
Przyśpiewka ludowa
Pierogi – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego trzon polskiej kuchni.
Niestety są mało dostępne dla żuli i pozerów, patrz artykuł mięso. Szablon:Stubkuch