Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Szoferka. Autor wycofanej wersji to 80.55.139.194.)
Linia 7: Linia 7:
Najsłynniejszym rodzajem są [[pierogi ruskie]], które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok [[fasolka po bretońsku|fasolki po bretońsku]], [[barszcz ukraiński|barszczu ukraińskiego]], [[ryba po grecku|ryby po grecku]] i [[sznycel wiedeński|sznycla wiedeńskiego]] trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]].
Najsłynniejszym rodzajem są [[pierogi ruskie]], które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok [[fasolka po bretońsku|fasolki po bretońsku]], [[barszcz ukraiński|barszczu ukraińskiego]], [[ryba po grecku|ryby po grecku]] i [[sznycel wiedeński|sznycla wiedeńskiego]] trzon [[kuchnia polska|polskiej kuchni]].


Niestety są mało dostępne dla żuli i pozerów, patrz artykuł [[mięso]].
{{stubkuch}}
{{stubkuch}}



Wersja z 16:11, 12 gru 2007

Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe

Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!

Przyśpiewka ludowa

Pierogi – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.

Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego trzon polskiej kuchni.

Niestety są mało dostępne dla żuli i pozerów, patrz artykuł mięso. Szablon:Stubkuch