Musztarda: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Musztarda)
(Nowy artykuł)
Linia 1: Linia 1:
'''Musztarda''' - [[plazma]] powstająca na bazie [[gorczyca|gorczycy]] i [[ocet|octu]], często z dodatkiem [[majonez]]u. Została wynaleziona kilka lat po Chrystusie, w starożytnym Rzymie. Najczęściej stosowana jest jako przyprawa o niepowtarzalnym smaku, którą, jak podają niektóre mitologiczne źródła, olimpijscy bogowie smarowali ambrozję. Stąd też wzięła się obiegowa opinia, że została podarowana ludzkości przez Prometeusza razem z ogniem.
Musztarda-wynaleziona w 5w.p.n.e przez francuskiego kucharza Piera le Mustarda.

Musztarda rośnie w południowym Meksyku na krzaku zwanym Musztardos.Eskimosi robią ją a flaków foki.Musztarda zawiera tylko naturalne składniki takie jak:glutaminian sodu,E-123,E-345,wyciąg z jąder bizona,kwaśny cukier.Musztardę można otrzymać wkładając słoik po musztardzie do ziemi.należy pamiętać o podlewaniu.Musztarda stosowana w nadmiernych ilościach może powodować depresję.
Znane są jej właściwości lecznicze - jest bakteriobójcza, łagodzi od wewnątrz bóle reumatyczne, przez co działa lepiej niż kremy, pobudza trawienie tłuszczu, obniża ciśnienie krwi, niszczy komórki rakowe, cofa efekty jaskry, przywraca czucie w kończynach, stymuluje tworzenie się powiązań nerwowych, zapobiega siwieniu włosów i nadmiernym gazom. Mówi to, że ludzie w cale się tak źle nie odżywiają,bo statystycznie musztardę kocha o 0,12 % więcej osób niż [[ketchup]].

Na potrzeby sprzedawania musztardy, za PRL-u zaprojektowano legendarne naczynia nazwane [[musztardówka]]mi, które było używane wtedy jako szklanki do picia polskiej gorzałki. Wykazano naukowo, że denko wypalało się dopiero po pięćdziesięciu ośmiu dniach od napełnienia. Musztardówki zaczęły być wtedy wykorzystywane do porównywania siły alkoholi. Gorzałkę pobił tylko denaturat.

[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Przyprawy]]

Wersja z 16:48, 27 sty 2008

Musztarda - plazma powstająca na bazie gorczycy i octu, często z dodatkiem majonezu. Została wynaleziona kilka lat po Chrystusie, w starożytnym Rzymie. Najczęściej stosowana jest jako przyprawa o niepowtarzalnym smaku, którą, jak podają niektóre mitologiczne źródła, olimpijscy bogowie smarowali ambrozję. Stąd też wzięła się obiegowa opinia, że została podarowana ludzkości przez Prometeusza razem z ogniem.

Znane są jej właściwości lecznicze - jest bakteriobójcza, łagodzi od wewnątrz bóle reumatyczne, przez co działa lepiej niż kremy, pobudza trawienie tłuszczu, obniża ciśnienie krwi, niszczy komórki rakowe, cofa efekty jaskry, przywraca czucie w kończynach, stymuluje tworzenie się powiązań nerwowych, zapobiega siwieniu włosów i nadmiernym gazom. Mówi to, że ludzie w cale się tak źle nie odżywiają,bo statystycznie musztardę kocha o 0,12 % więcej osób niż ketchup.

Na potrzeby sprzedawania musztardy, za PRL-u zaprojektowano legendarne naczynia nazwane musztardówkami, które było używane wtedy jako szklanki do picia polskiej gorzałki. Wykazano naukowo, że denko wypalało się dopiero po pięćdziesięciu ośmiu dniach od napełnienia. Musztardówki zaczęły być wtedy wykorzystywane do porównywania siły alkoholi. Gorzałkę pobił tylko denaturat.