Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
Wodzionka - zupa której podstawowymi składnikami jest skamieniały chleb i woda. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu [[śląsk|śląskiego]]. |
Wodzionka - zupa której podstawowymi składnikami jest skamieniały chleb i woda. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu [[śląsk|śląskiego]]. |
||
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy. |
|||
Pozostałymi składnikami wodzionki są: |
Pozostałymi składnikami wodzionki są: |
||
*skamieniały chleb - najlepiej z |
*skamieniały chleb - najlepiej z okresu epipaleolitu, |
||
*czosnek w proporcjach 3kg/litr zupy, |
*czosnek w proporcjach 3kg/litr zupy, |
||
*kostka smalcu, |
*kostka smalcu, |
||
*gumowy kalosz do smaku. |
*gumowy kalosz do smaku. |
||
==Linki zewnętrzne== |
|||
*[http://pl.youtube.com/watch?v=lzSHagDvFzg/ kurs video robienia wodzionki] |
|||
[[Kategoria:Kulinaria]][[Kategoria:Katowice]][[Kategoria:Śląsk]] |
Wersja z 11:29, 30 maj 2008
Wodzionka - zupa której podstawowymi składnikami jest skamieniały chleb i woda. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy. Pozostałymi składnikami wodzionki są:
- skamieniały chleb - najlepiej z okresu epipaleolitu,
- czosnek w proporcjach 3kg/litr zupy,
- kostka smalcu,
- gumowy kalosz do smaku.