Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
Linia 1: Linia 1:
Wodzionka - zupa której podstawowymi składnikami jest skamieniały chleb i woda. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu [[śląsk|śląskiego]].
'''Wodzionka''', '''wodzianka''' – zupa, której składnikami skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]].


Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy.
Pozostałymi składnikami wodzionki są:
*skamieniały chleb - najlepiej z okresu epipaleolitu,
*czosnek w proporcjach 3kg/litr zupy,
*kostka smalcu,
*gumowy kalosz do smaku.


{{stubkuch}}


[[Kategoria:Sztuka kulinarna]][[Kategoria:Katowice]][[Kategoria:Śląsk]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Śląsk]]

Wersja z 10:53, 31 maj 2008

Wodzionka, wodzianka – zupa, której składnikami są skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego.

Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy.

Szablon:Stubkuch