Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
Wodzionka |
'''Wodzionka''', '''wodzianka''' – zupa, której składnikami są skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]. |
||
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na |
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy. |
||
Pozostałymi składnikami wodzionki są: |
|||
*skamieniały chleb - najlepiej z okresu epipaleolitu, |
|||
*czosnek w proporcjach 3kg/litr zupy, |
|||
*kostka smalcu, |
|||
*gumowy kalosz do smaku. |
|||
{{stubkuch}} |
|||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
||
[[Kategoria:Śląsk]] |
Wersja z 09:53, 31 maj 2008
Wodzionka, wodzianka – zupa, której składnikami są skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy.