Salceson: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona)
Linia 1: Linia 1:
[[Grafika:Salceson.jpg|right|thumb|200px|Salceson gotowy do jedzenia ]]


'''Salceson''' - wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród [[rolnik|rolników]].
'''Salceson'''-szynka z przeszkodami, wyrób mięsny sprzedawany w sklepach na turzynie, manchatanie, u ruskich itd. Jest robiony mięsa, ozorów, uszu, zębów itd.Można go jeść, ale nie trzeba. Czasami po jego zjedzeniu dostaje się odruchów wymiotnych. Takiego salcesonu nie radzę używać ponownie. Jak ci nie smakuje to reszte możesz dać psu. Za dalsze wypadki nie ponoszę odpowiedzialności.


== Rodzaje salcesonów ==
*Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ),
*Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
*Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
*Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).

Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.


== Ciekawostki ==

* Salceson to przysmak [[twoja_stara|twojej starej]],
* Według legendy im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu tym dłużej będziesz żył,
* Każde [[dziecko|dziecko]] marzy by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
* Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

[[Kategoria:Jedzenie]]

Wersja z 18:30, 4 lip 2008

Plik:Salceson.jpg
Salceson gotowy do jedzenia

Salceson - wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.


Rodzaje salcesonów

  • Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ),
  • Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
  • Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
  • Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).

Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.


Ciekawostki

  • Salceson to przysmak twojej starej,
  • Według legendy im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu tym dłużej będziesz żył,
  • Każde dziecko marzy by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
  • Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.