Salceson: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Vae. Autor wycofanej wersji to 77.254.145.138.)
(:))
Linia 7: Linia 7:
*Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
*Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
*Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
*Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
*Ilonowy, zwany Sytym (cukier z Wożuczyna, tłuszcz Ilony Anny Syty oraz zmielone karaluchy).

Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.



Wersja z 18:11, 21 lis 2008

Plik:Salceson.jpg
Salceson gotowy do jedzenia

Salceson - wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.

Rodzaje salcesonów

  • Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ),
  • Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
  • Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
  • Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
  • Ilonowy, zwany Sytym (cukier z Wożuczyna, tłuszcz Ilony Anny Syty oraz zmielone karaluchy).

Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.

Ciekawostki

  • Według legendy im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu tym dłużej będziesz żył,
  • Każde dziecko marzy by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
  • Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Szablon:Stubprze