Kebab: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Ale ze mnie lama, wandalizuję Nonsensopedię...)
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to 80.48.174.92. Autor wycofanej wersji to 83.26.55.76.)
Linia 1: Linia 1:
[[Grafika:Foot_kebab.jpg|thumb|200px|right|Reklama jadłodajni w [[Skwierzyna|Skwierzynie]], 50 m od szkoły języka angielskiego]]
Pozdrowienia dla moderatorów :)
'''Kebab''' ('''kebap''', '''kabab''', '''kabob''', '''kybyb''') – potrawa z [[Bliski Wschód|Bliskiego Wschodu]] i [[Afryka Południowa|Południowej Afryki]] składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle [[drób]], największą estymą cieszą się wersje z [[baranina|baraniną]]), zwiędłej [[sałata|sałaty]] i [[sos]]u.


==Kebab w Polsce==
~~ACzemu?
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z [[musztarda|musztardą]], z kolei pod dworcami [[Wrocław Główny]] i [[Łódź Kaliska]] jest on sprzedawany pod nazwą knysza. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce.
Zagłębiem kebaba w polsce jest [[Skwierzyna]], na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców.

==Krytyka==
W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest [[Sphinx]], nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.

==Walka z kebabem==
Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie siałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje.

==Zobacz też==
* [[falafel]], [[souvlaki]]

{{stubkuch}}

[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

[[nn:Kebab]]

[[da:Kebab]]
[[de:Döner]]
[[en:Shish Kebab]]
[[fi:Kebab]]
[[fr:Kebab]]
[[it:Kebab]]
[[no:Kebab]]
[[sv:Kebab]]

Wersja z 19:51, 10 lut 2009

Reklama jadłodajni w Skwierzynie, 50 m od szkoły języka angielskiego

Kebab (kebap, kabab, kabob, kybyb) – potrawa z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle drób, największą estymą cieszą się wersje z baraniną), zwiędłej sałaty i sosu.

Kebab w Polsce

W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami Wrocław Główny i Łódź Kaliska jest on sprzedawany pod nazwą knysza. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. Zagłębiem kebaba w polsce jest Skwierzyna, na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców.

Krytyka

W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest Sphinx, nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.

Walka z kebabem

Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie siałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje.

Zobacz też

Szablon:Stubkuch

nn:Kebab