Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Kicior99. Autor wycofanej wersji to 93.105.174.35.) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
<div class="thumb tright" style="width:200px;">{{youtube|<youtube width="200" height="200">97UQeTOfuHw</youtube>|right|Gogowanie wodzionki – film instruktażowy}}</div> |
|||
'''Wodzionka''', '''wodzianka''' – zupa, której składnikami są skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]. |
'''Wodzionka''', '''wodzianka''' – zupa, której składnikami są skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]. |
||
Wersja z 09:40, 26 wrz 2009
Provided ID could not be validated.
Wodzionka, wodzianka – zupa, której składnikami są skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy.