Zupa błyskawiczna: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Wasilij Hrabia Żygutek. Autor wycofanej wersji to 79.185.34.241.) |
|||
Linia 21: | Linia 21: | ||
[[ko:라면]] |
[[ko:라면]] |
||
[[th:บะหมี่กึ่งสำเร็จรูป]] |
[[th:บะหมี่กึ่งสำเร็จรูป]] |
||
⚫ | |||
[[ |
|||
⚫ | |||
[[''' |
|||
Chiński Czaczo (Dawid S. syn Sławka S. z Mąchocic 11''']] |
|||
''' |
|||
Daje dupy za łyżke chińskiej zupy''' |
Wersja z 10:58, 13 paź 2009
Zupka chińska – danie wynalezione przez Japończyka Momofuku Ando jako recepta na głód. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość.
Ciekawostki
- Zupki nie są robione z kota. Z tego futrzaka można uzyskać jedynie kisiel, kapelusze i ciastka.
- W niektórych kręgach kulturowych popularny jest przesąd, że tylko spożywanie zupek chińskich może uchronić przed SARS i ptasią grypą.
- Zupki chińskie są przywożone z Berlina, robione w Radomiu.
- Rosół z kury produkowany w wyżej wymienionym mieście ze świeżego mięska, świeżo upolowanego szczura.
- Zupy błyskawiczne z reguły są niedrogie często stanowią ważny element diety osób nie przywiązujących wagi do jedzenia (jak np. studenci [nie licząc studentów medycyny] albo kloszardzi) i ludzi leniwych.
- Jest najczęsciej wymienianym produktem kulinarnym na bashu.
Smacznego!