Ciekły tlen: Różnice pomiędzy wersjami
(Surwa!) |
|||
Linia 8: | Linia 8: | ||
Miłośnicy kuchni molekularnej używają ciekłego tlenu do chłodzenia napojów, zaś hardkory używają go jako rozpałki w płynie do grilla. |
Miłośnicy kuchni molekularnej używają ciekłego tlenu do chłodzenia napojów, zaś hardkory używają go jako rozpałki w płynie do grilla. |
||
== Zobacz też == |
|||
*[[ciekły azot]] |
|||
*[[Brainiac]] |
|||
[[Kategoria:Chemia]] |
[[Kategoria:Chemia]] |
Wersja z 20:23, 4 sty 2010
Ten artykuł dotyczy 'tlenu w stanie ciekłym'. Zobacz też tlen jako pierwiastek. |
Ciekły tlen – pierwiastkowy tlen w stanie ciekłym. W przeciwieństwie do zwykłego tlenu nie występuje w powietrzu i nie da się nim oddychać. Jest strasznie zimny i powoduje eksplodowanie zwykłych przedmiotów, a najczęściej przyczep campingowych.
Historia
Ciekły tlen został wynaleziony przez profesorów Uniwersytetu Jagielońskiego Karola Olszewskiego i Zygmunta Wróblewskiego radzieckiego chemika, majora Uriego Abuskinova, który pokazywał masom nadprzyrodzone właściwości pierwiastka w programie edukacyjnym Brainiac. Zanim ciekłym tlenem zajął się Uri Abuskinov, badania nad tym skroplonym gazem prowadził Dr Bunhead. Niestety nie docenił wybuchowości pierwiastka i zginął śmiercią tragiczną w wybuchającej przyczepie.
Zastosowanie
Miłośnicy kuchni molekularnej używają ciekłego tlenu do chłodzenia napojów, zaś hardkory używają go jako rozpałki w płynie do grilla.