Salceson: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Budek24. Autor wycofanej wersji to 83.12.54.122.) |
|||
Linia 14: | Linia 14: | ||
* Każde [[dziecko|dziecko]] marzy by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę, |
* Każde [[dziecko|dziecko]] marzy by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę, |
||
* Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą. |
* Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą. |
||
* Oficjalną królową salcesonu jest |
* Oficjalną królową salcesonu jest Sylwia Hrycyszyn z Miastka wchodząca na czat Interii pod nickiem Syiwianna. |
||
{{stubprze}} |
{{stubprze}} |
||
Wersja z 22:04, 5 lip 2010
Salceson - wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.
Rodzaje salcesonów
- Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ),
- Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
- Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
- Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.
Ciekawostki
- Według legendy im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu tym dłużej będziesz żył,
- Każde dziecko marzy by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
- Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
- Oficjalną królową salcesonu jest Sylwia Hrycyszyn z Miastka wchodząca na czat Interii pod nickiem Syiwianna.