Miód: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Dawid D. Autor wycofanej wersji to 86.40.111.76.) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Miód''' – żółta, lepka substancja produkowana przez [[pszczoła|pszczoły]]. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich [[ |
'''Miód''' – żółta, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez [[pszczoła|pszczoły]]. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich [[wymiociny|rzygów]] z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami. |
||
== Rodzaje <strike>pszczelich rzygowin</strike> smacznego i pożywnego miodu. == |
|||
'''Miód lipowy''' - przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wyouszczenie więzionego w sobie pawia na wolność. |
|||
'''Miód gryczany''' - robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego [[gówno|gówna]] dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca. |
|||
<!-- Pisz powyżej tej linii. --> |
<!-- Pisz powyżej tej linii. --> |
Wersja z 16:11, 23 lip 2010
Miód – żółta, nieprzyjemnie lepka substancja produkowana przez pszczoły. Pozyskiwana jest przez mieszanie się pszczelich rzygów z różnego rodzaju pyłami bądź pyłkami.
Rodzaje pszczelich rzygowin smacznego i pożywnego miodu.
Miód lipowy - przez laików zwany często lipnym, ze względu na walory smakowe i możliwość szybkiego zasłodzenia się nim i wyouszczenie więzionego w sobie pawia na wolność.
Miód gryczany - robiony z gryki, gorzko-słodki, mający kolor smażonego gówna dwukrotnie przetrawionego przez nosorożca.