Frytki: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 20: | Linia 20: | ||
* [[Zagłębie frytkowe w Tarnowie]] |
* [[Zagłębie frytkowe w Tarnowie]] |
||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
||
[[kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[kategoria:Sztuka kulinarna]] |
||
[[nl:Frit]] |
[[nl:Frit]] |
Wersja z 17:43, 1 sty 2011
A może frytki do tego?
- Frytki w słynnej anegdocie
Frytki, frytki dla każdego, dla dużego i małego
- Frytki według Gracjana Roztockiego
Frytki – żółte paski wyrabiane z ziemniaków, popularne w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, keczupu albo majonezu, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia.
Ciekawostki
- W Częstochowie znajduje się największe w kraju zagłębie frytkowe.
- Największa inwestycja pod budą a to popularne w Egipcie dupy.
- Tłuszcz do walenia frytek jest wymieniany raz na 20 lat. Z tego powodu producja jaj i sprzedaż frytek Europejczykom i Amerykanom uważana jest przez antyterrorystów za broń masowego naboju skuteczniejszą od ataków samobójczych.
- Frytki są jedynym sposobem aby sprzedać 9 ziemniaków w cenie dwóch dekagramów.
pzdr.maxi-mum