Frytki: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 20: Linia 20:
* [[Zagłębie frytkowe w Tarnowie]]
* [[Zagłębie frytkowe w Tarnowie]]
{{stubkuch}}
{{stubkuch}}
[[kategoria:Sztuka kulinarna]] pzdr.maxi-mum
[[kategoria:Sztuka kulinarna]]


[[nl:Frit]]
[[nl:Frit]]

Wersja z 17:43, 1 sty 2011

Plik:Frytki.jpg
Weeeź jedną, nikt nie zauważy...

A może frytki do tego?

Frytki w słynnej anegdocie

Frytki, frytki dla każdego, dla dużego i małego

Frytki według Gracjana Roztockiego

Frytki – żółte paski wyrabiane z ziemniaków, popularne w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, keczupu albo majonezu, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia.

Ciekawostki

  • W Częstochowie znajduje się największe w kraju zagłębie frytkowe.
  • Największa inwestycja pod budą a to popularne w Egipcie dupy.
  • Tłuszcz do walenia frytek jest wymieniany raz na 20 lat. Z tego powodu producja jaj i sprzedaż frytek Europejczykom i Amerykanom uważana jest przez antyterrorystów za broń masowego naboju skuteczniejszą od ataków samobójczych.
  • Frytki są jedynym sposobem aby sprzedać 9 ziemniaków w cenie dwóch dekagramów.



                                                                                            pzdr.maxi-mum

Zobacz też

Szablon:Stubkuch