Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 2: | Linia 2: | ||
'''Wodzionka''' – zupa, której składnikami są czerstwy chleb,najlepiej podpieczony(grzanki),ząbek czosnku,łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek.Koniecznie magii i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem. |
'''Wodzionka''' – zupa, której składnikami są czerstwy chleb,najlepiej podpieczony(grzanki),ząbek czosnku,łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek.Koniecznie magii i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]u naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem. |
||
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki.Do dziś idealna potrawa na zimowe dni. |
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki.Do dziś idealna potrawa na zimowe dni.Gorole jom nie znają ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką to dopiero syfffff.Sląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kloskami i modro (niebieska) kapusta.Oczywista musi być kompot z wiepszkow(?) |
||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
Wersja z 11:32, 25 maj 2011
Provided ID could not be validated.
Wodzionka – zupa, której składnikami są czerstwy chleb,najlepiej podpieczony(grzanki),ząbek czosnku,łyżka smalcu ze skwarkami i wrzątek.Koniecznie magii i pieprz do smaku. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiegou naszych południowych sąsiadów nazwana czosnkowa podawana w chlebie z surowym jajkiem.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki.Do dziś idealna potrawa na zimowe dni.Gorole jom nie znają ale aby nie być gorszymi zajadają się zalewajką to dopiero syfffff.Sląskie potrawy to także żur i sztandarowa rolada z kloskami i modro (niebieska) kapusta.Oczywista musi być kompot z wiepszkow(?)