Groch

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
To jest najnowsza wersja artykułu edytowana „21:24, 4 wrz 2021” przez „Runab Berkenetz (dyskusja • edycje)”.
(różn.) ← przejdź do poprzedniej wersji • przejdź do aktualnej wersji (różn.) • przejdź do następnej wersji → (różn.)
Przeciętnie przeciętny groch

Grochem jesteś i w groch się obrócisz.

Ksiądz

Rzucać jak grochem o ścianę.

Rzucić kimś w betonową ścianę, najlepiej nad urwiskiem

Najadł się grochu i pierdział po trochu.

Groch powoduje niesamowity napływ gazów w twoim organizmie

GrochRoślina wiatropylna i pewnie z tego powodu też wiartopędna, zazwyczaj spotykana w postaci kulek. Używana często w polskich domach do odstraszania nieproszonych gości przez zjedzenie jej ugotowanej w wywarze wodno-przyprawowym, a następnie sprężenie do formy gazu bojowego. Gdy tylko nieproszony gość wchodzi, gaz jest rozpylany, co daje efekt prawie natychmiastowy. Dlatego też warzywu przypisuje się właściwości kapustopodobne (takie samo działanie w łatwiejszej do transportowania formie). Jest też pewien skutek uboczny używania grochu w takim wywarze: po pomieszczeniu roznosi się bardzo głośny dźwięk. Jednak podobnie głośny odgłos wytwarzają granaty i materiały wybuchowe przy eksplozji, więc jest to właściwość, a nie wada. Groch jest materiałem produkcyjnym jedynego gazu o zapachu fekaliów.

Opis formy zupnej

Najczęściej wywar zupny z niego przygotowywany jest błędnie nazywany zupą fasolową, zaś wywar z fasoli – grochową. Wojacy lubią go najbardziej, ponieważ jest gęsty jak przysłowiowa cholera. W wojsku zupa fasolowa (ta z grochu) ma bardzo często znaczenie strategiczne. Już w czasach zamierzchłych, gdy to Rzymianie atakowali państwo zwane Izraelem, dostawali się do naprawdę porządnej produkcji twierdz za pomocą sprężonego metanu powstałego na skutek trawienia fasolowej (tej z grochu). Gazy bojowe są też często używane (rzecz jasna w celach pokojowych) przez arabskich aktywistów jak np. niejaki Osama ibn Ladin.

Zobacz też


Flickr - Nicholas T - Devil's Elbow Natural Area (Revisited) (3).jpg To jest tylko zalążek artykułu o roślinach. Jeśli zielono Ci – rozbuduj go.