Kebab
Kebab – potrawa z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle drób, największą estymą cieszą się wersje z baraniną), zwiędłej sałaty i sosu.
Kebab w Polsce
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami Wrocław Główny i Łódź Kaliska jest on sprzedawany pod nazwą knysza. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i napojem lub biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce.
Kebab w Kulturze
Kebab ma działanie jednoczące. Przy kebabie wszyscy są równi, pijani i głodni - zwykle wracając z imprezy lub klubu grubo po północy. Buda z kebabem to jedyne miejsce gdzie można zaobserwować dresiarzy, emo, skinów, punków i zwykłych pijaków grzecznie stojących w jednej kolejcie po porcje chleba z sałatą i odrobiną mięsa po cenie która może konkurować z McDonaldem.
Krytyka
W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest Sphinx, nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.