Spirytus
Spirytus – przysmak i potrawa ludowa Rosjan, ojciec wszystkich alkoholi, dobry przyjaciel meneli i żuli. Produkowany w domowych piwniczkach z kartofli, ziemniaków i pyr. Nielegalnie rozprowadzany na rynku. Jest substancją wzmagającą pracę mózgu, często stosowaną przez studentów celem poprawienia efektywności nauki (można go nabyć w melinach w akademiku). Spirytus przed spożyciem należy rozrabić z wodą/sokiem, gdyż spożycie go w czystej formie może spowodować nadaktywność kory mózgowej, która z kolei grozi rozsadzeniem głowy, co może doprowadzic do kaca. Śmiertelna dawka wynosi 5 promili we krwi (nie dotyczy krajów byłego Układu Warszawskiego).
Ma bliżej nieznane powiązania z duchami (spiritami). Ferdynand Kiepski kiedyś nawet pozyskiwał spirytus ze spiritów (duchów).
Niektórzy naukowcy zajmujący się zwłokami Lenina popijali w pracy 96% spirytus używany do konserwacji jego zwłok, przez co zostali wyrzuceni.
Spirytus (Spirit=Duch) jest przeznaczony dla osób duchownych w celach wypoczynkowych, spożycie osoby nieuprawnionej skończy się kacem gigantem