Granat (wino)
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 23:46, 1 lut 2006 autorstwa 212.76.33.102 (dyskusja)
Wino Granat - jeden z najbardziej uznanych szlachetnych napitków produkowanych w Polsce. Dzieli się na 2 podstawowe rodzaje:
- Granat Zielony - od koloru nalepki na butelce
- Granat Czerwony - od koloru nalepki na butelce, jednak smakosze nie zaliczają tej odmiany w poczet trunków szlachetnych (i słusznie).
Prawdziwy Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.
Walory smakowe. Smak Granata Zielonego można porównać do świeżego piwa z odrobiną soku jabłkowego, ale bez bąbelków naturalnie.
Składniki:
- napalm
- odrobina łez Ryszarda Lwie Serce
- żużel
- jabłka
- woda
- siugar (czyt. siugał)
- tlen z raju utraconego