Salceson
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Salceson - wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.
Rodzaje salcesonów
- Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ),
- Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
- Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
- Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.
Ciekawostki
- Według legendy im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu tym dłużej będziesz żył,
- Każde dziecko marzy by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
- Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
- Ilona Anna Syty, czyli Ila Salceson, przyczyniła się do popularyzacji salcesonu w Polsce południowo-wschodniej, dzięki czemu zyskała swój przydomek. Ilona ma nawet zamiar przerobić cukrownię w Wożuczynie na wytwórnię salcesonu, bez którego nie może żyć. Lady Baleron została nominowana w krajowym programie ochrony drobiu oraz zyskała znaczący tytuł Miss Drobiu 2008. W 2007 roku Ilona została aresztowana za niepłacenie podatków za swoją firmę produkującą konserwy marki Nena Light, ale pomysłowa KruSzynka pożarła wszystkie dowody rzeczowe i została wypuszczona na wolność. Aktualnie, Ilona zajmuje się sporządzaniem receptury najnowszej serii konserw drobiowych oraz promocją swej najnowszej płyty Hello, I'm Ilona. Pierwszy singiel z tego krążka, Give Me Salceson, zdobył szczyty list przebojów na całym świecie.